• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Nieuwe kleineondernemersregeling vanaf 1 januari 2020 van kracht

Kleine ondernemers en organisaties kunnen vanaf 1 januari 2020 zelf kiezen voor vrijstelling van de btw.

Vanaf 1 januari 2020 kunnen ondernemers en organisaties met een omzet tot en met € 20.000 gebruikmaken van de vernieuwde kleineondernemersregeling (KOR). Hiermee worden zij vrijgesteld van de btw en hoeven ze geen btw-aangifte meer te doen. Ondernemers en organisaties die in aanmerking komen voor de regeling kunnen zelf kiezen of zij eraan deelnemen. Wanneer ondernemers per 1 januari 2020 gebruik willen maken van de KOR maken zij dit uiterlijk 20 november 2019 kenbaar aan de Belastingdienst.

Ondernemers en organisaties die kiezen voor deelname aan de nieuwe KOR hoeven geen btw meer in rekening te brengen en niet meer ieder kwartaal btw-aangifte te doen. Daarnaast kunnen zij de btw die andere ondernemers bij hen in rekening brengen niet meer verrekenen. De KOR levert ondernemers minder administratie op. Deelname aan de KOR geldt voor een periode van minimaal drie jaar of zolang de omzet per kalenderjaar niet boven de € 20.000 uitkomt.

Keuze deelname voor iedere kleine ondernemer anders

Voor ondernemers die willen weten of zij in aanmerking komen voor de nieuwe KOR, ontwikkelde de Belastingdienst een hulpmiddel. Als ondernemers voldoen aan de voorwaarden kunnen zij zelf beslissen of de regeling interessant voor hen is. Er zijn verschillende factoren die invloed kunnen hebben op deze keuze. Krijgt een ondernemer bijvoorbeeld jaarlijks btw terug? Moet er de komende tijd veel worden geïnvesteerd? Heeft de ondernemer voornamelijk particuliere of zakelijke klanten? Al deze factoren kunnen ertoe leiden dat twee ondernemers met een vergelijkbare onderneming en omzet uiteindelijk tóch een andere keuze maken. De Belastingdienst ontwikkelde een aantal praktijkvoorbeelden om te laten zien hoe kleine ondernemers hun keuze maakten.
 

20 november deadline deelname kleineondernemersregeling

Wanneer kleine ondernemers besluiten per 1 januari 2020 mee te doen, dienen ze het aanmeldformulier in te vullen en op te sturen naar de Belastingdienst. De aanmelding moet uiterlijk 20 november binnen zijn bij de Belastingdienst.
De ondernemers die uit de huidige regeling korting op de btw krijgen en in 2020 aan de nieuwe KOR willen deelnemen, moeten zichzelf actief aanmelden. Ondernemers die op dit moment zijn vrijgesteld van btw-aangifte op basis van de ontheffing van de administratieve verplichtingen nemen automatisch deel aan de nieuwe regeling. Met het ingaan van de nieuwe KOR vervalt de huidige regeling.

Wil je meer weten?  

Ga voor meer informatie over de nieuwe KOR naar www.belastingdienst.nl/kor
Bron: Belastingdienst

Deelname onderzoek

In het kader van de KOR zijn wij op zoek naar ondernemers die mee willen doen aan een korte enquête. Wil jij meedoen? Klik hier om de vragenlijst in te vullen. Bedankt voor je medewerking.

Blogs

ZZP Agenda