• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Minister Kamp laat VVD-verkiezingsbelofte aan ZZP’ers vallen

Minister Kamp van Sociale Zaken laat een belangrijke verkiezingsbelofte aan ZZP’ers vallen. Een werkloze zou volgens hem nu een half jaar de kans moeten krijgen om zijn onderneming op te starten mét behoud van een WW-uitkering.

Minister Kamp van Sociale Zaken laat een belangrijke verkiezingsbelofte aan ZZP’ers vallen. Een werkloze zou volgens hem nu een half jaar de kans moeten krijgen om zijn onderneming op te starten mét behoud van een WW-uitkering.

“In het verkiezingsprogramma van de VVD stond echter letterlijk geschreven dat ondernemers mensen zijn met lef,” zegt Jerry Helmers, landelijk voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. “Hoeveel lef moet je hebben om met de zekerheid van een WW-uitkering te gaan ondernemen? Wij geven nadrukkelijk een andere interpretatie aan het begrip ‘lef’. Lef is moed om iets écht voor eigen risico en rekening te willen doen. Minister Kamp streeft hier naar een gedempt ondernemersrisico. Zo hebben we de VVD-belofte in het verkiezingsprogramma beslist niet begrepen.”

Aan de ‘ondernemers’, die van een dergelijke regeling gebruik zouden willen maken, zou eens de vraag moeten worden gesteld of zij in plaats van het ontvangen een WW-uitkering ook een lening bij de bank zouden willen aangaan. Helmers: “Immers, als deze ondernemers écht de ambitie hebben om succesvol ondernemer te worden, dan geloven ze toch in hun eigen plannen? Dan zijn ze ook bereid om een lening aan te gaan en dus dat risico te lopen.”

“Met een dergelijke regeling wordt het nooit wat met ondernemerschap in Nederland en blijven we in de zes-min-cultuur hangen,” vervolgt Helmers. “Bovendien draagt ‘het behoud van een WW-uitkering voor ZZP’ers’ niet bij aan de zo benodigde positievere beeldvorming van de ZZP’er. Deze wordt wederom neergezet als een hulpbehoevende en niet-ondernemende thuisklusser, die het liefst geen risico wil lopen, terwijl de ondernemers onder de ZZP’ers juist een ongekende inspirerende, creatieve, innovatieve en deskundige bijdrage leveren aan de economische dynamiek.”

“Het is echt de hoogste tijd dat we in Nederland een serieus debat gaan voeren over wat ondernemerschap is,” besluit Helmers. “Willen we over tien jaar nog meetellen in het internationale economische spel, dan zullen we het ondernemerschap in Nederland op een hoger niveau moeten brengen en stoppen met deze betuttelende lapmaatregelen. Wij — de ondernemende ZZP’ers — herkennen ons beslist niet in het voorstel van minister Kamp. Het is zeer VVD-onwaardig. Wij zijn namelijk ondernemers met lef.”
 

bron: blikopnieuws.nl

Blogs

ZZP Agenda