gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Minder zzp’ers verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid

1 november 2016

Uit onderzoek van het Centraal Planbureau blijkt dat een kwart van de zzp’ers niet genoeg financiële mogelijkheden heeft om, als ze arbeidsongeschikt worden, in een minimuminkomen te voorzien.

Het aantal zzp’ers dat zich verzekert tegen arbeidsongeschiktheid neemt steeds verder af. Had in 2006 nog 27% van de zzp’ers een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV), in 2013 daalde dit naar 24%.

Dit blijkt uit onderzoek dat op maandag werd gepubliceerd door het CPB.

Veel zzp’ers sluiten geen AOV af wegens financiële redenen. Ook blijkt dat meer dan de helft van de zzp’ers onvoldoende mogelijkheden heeft om een vervangend inkomen op WIA-niveau te krijgen. Een op de twintig van de zelfstandigen heeft zelfs helemaal geen mogelijkheden om in een minimuminkomen te voorzien en zal waarschijnlijk een beroep op de bijstand doen.

Alternatieve inkomensbronnen

Toch beschikken de meeste zzp’ers over een of meerdere inkomensbronnen. Valt hun winstinkomen tijdelijk of definitief weg, dan kunnen ze vaak terugvallen op hun eigen vermogen, arbeidsongeschiktheidsverzekeringen, het inkomen van hun partner of verplicht verzekerde neveninkomsten uit loondienst.

Verplicht verzekeren?

Het CPB concludeert dat een verplicht AOV een oplossing kan zijn, maar dat hier veel voor- en nadelen aan verbonden zijn. Een verplichte AOV zou onder andere leiden tot minder ongelijke concurrentie tussen zelfstandigen en werknemers, maar zorgt er ook voor dat minder zzp’ers een beroep hoeven te doen op de bijstand. Nadelen zijn onder andere dat er minder keuzevrijheid is en er hogere kosten voor zzp’ers aan verbonden zijn. Zo’n verplichte verzekering is dan ook een politieke keuze, aldus het CPB.

Werknemers

Werknemers hebben dankzij hun AOV gemiddeld meer mogelijkheden om een financiële klap op te vangen bij arbeidsongeschiktheid. Als er geen AOV zou zijn, zouden werknemers er slechter voor staan dan zelfstandigen.

Lees ook het onderzoeksdocument van het CPB.

Bron: Centraal Planbureau

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord