gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Merendeel van zzp'ers stopt binnen vijf jaar

27 november 2018

Van de zzp’ers die tussen 2008 en 2010 zijn gestart, is de meerderheid binnen vijf jaar gestopt. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Bijna 60% van de zzp’ers stopt na vijf jaar als zelfstandig ondernemer.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat ruim 30% van de zzp’ers zelfs binnen een jaar stopt. Zo’n 43% van de zzp’ers is binnen twee jaar gestopt, en 58% na vijf jaar. De meerderheid van de gestopte zzp’ers gaat weer terug in loondienst, zo blijkt uit het onderzoek. Ongeveer een tiende is met pensioen gegaan binnen vijf jaar en zo’n 6% is aangewezen op een uitkering.

Bron: CBS

Verschil per sector

Met name zzp’ers in de landbouw blijven langer actief, net als zzp’ers in de bouw. Zelfstandigen in het openbaar bestuur (zoals adviseur) of de gezondheidszorg (zzp verpleegkundigen) stoppen relatief sneller.

Bron: CBS

Mannen vaker langer zzp'er

Mannen zijn vaker langer zzp’er dan vrouwen. Na vijf jaar was 46% van de mannen tegenover 38% van de vrouwen nog actief als zzp’er. Vrouwen gaan vaker weer in loondienst. De zzp’ers die nog wel actief zijn binnen vijf jaar na de start, zijn het vaakst tussen 25 en 55 jaar oud. Van de 55 tot 65-jarigen is 35% na 5 jaar actief, bij 65-plussers ligt dit percentage op 25%. Bij jongeren van 15 tot 25 jaar is 36% nog actief als zzp’er na 5 jaar.

Aangifte

In het onderzoek is rekening gehouden met zzp’ers voor wie het zzp-inkomen zowel het belangrijkste inkomen, als een neveninkomen is. De cijfers zijn ontleend vanuit de aangiftegegevens van de Belastingdienst. Omdat zzp’ers uitstel mogen aanvragen over de aangifte, komen de meest recente cijfers uit 2015. 

Afgelopen vrijdag werd ook bekend dat de armoede onder zzp'ers relatief hoog is. Lees hier het nieuwsbericht.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord