gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Negen procent van de zzp'ers is arm

23 november 2018

Het aantal armen in Nederland is aan het dalen, behalve onder zzp'ers. Dat blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau. Van alle zelfstandigen is 9% arm, terwijl dit percentage onder werknemers op 2%.

Van de 1.144.000 zzp'ers is zo'n 101.000 'arm'. Dat is 8,8% van alle zelfstandigen. Onder de 6.168.000 werknemers is 133.000 arm. Dat komt op 2,2%.

Wat is armoede?

De armoedegrens wordt aan de hand van twee begrippen gedefinieerd. Het basisbehoeftenbudget is het bedrag dat een zelfstandig huishouden minimaal nodig heeft om basale zaken te kunnen kopen, zoals voedsel, woningruimte en kleding, maar ook verzekeringen. Het percentage zzp'ers dat onder of op deze grens leeft, ligt op 7,6%.

In het onderzoek is een 'niet-veel-maar-toereikend'-budget aangehouden. Het inkomen is dan nog steeds laag, maar net toereikend genoeg om andere kosten zoals een vakantie of sportlidmaatschap te betalen. De uitgaven zijn niet 'strikt noodzakelijk' maar wel wenselijk.

Armoede bevindt zich het vaakst onder bijstandsgerechtigden.

 

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord