• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Meeste zzp'ers verwachten omzetgroei

Het grootste gedeelte van de zzp'ers en mkb'ers verwacht in de aankomende jaren een groei in omzet. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb’ van de Kamer van Koophandel dat vandaag verschijnt.

In de afgelopen drie jaren hebben de meeste zzp’ers (45%) en mkb’ers (60%) een stijging in omzet gezien. Voor de komende drie jaar verwacht 64% van de zzp’ers en 77% van de mkb’ers een groei in hun omzet.

Uitdaging

De grootste uitdaging in de aankomende drie jaar zit voor de meeste ondernemers in het hebben van voldoende klanten en een financiële buffer, maar ook een juist uurtarief bepalen en nieuwe producten/diensten ontwikkelen.

'Een kwart liever in loondienst'

Opvallend is dat uit het onderzoek blijkt dat ruim een op de vier zzp'ers het liefst – geheel of gedeeltelijk – in loondienst zou willen werken. Dat zijn vooral ondernemers die hun omzet zagen dalen in de afgelopen drie jaar: ongeveer 23% van de zzp'ers en 19% van de mkb'ers.

Veruit de meeste zzp'ers (98%) willen zonder personeel blijven ondernemen, tegenover zo’n 82% van de mkb’ers. De meeste ondernemers willen de groei in werkzaamheden opvangen door zelf meer te werken of samen te werken met andere zzp'ers.

Ook interessant:

Blogs

ZZP Agenda