gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt onverzekerde zzp'er bedreiging

1 september 2017

Ruim de helft van de Nederlanders vindt zzp’ers die geen arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) hebben een bedreiging voor het sociale stelsel. Dat blijkt uit onderzoek van HR-bureau Tentoo onder ruim duizend respondenten.

Bijna driekwart van de Nederlanders vindt de kosten voor een AOV voor zzp'ers te hoog. “Zelfstandigen lopen een groot financieel risico, omdat ze in veel gevallen geen vangnet hebben”, zegt Paul den Ronden, algemeen directeur van Tentoo. “Dat hoort natuurlijk bij het ondernemen, maar het zorgt er tegelijk voor dat mensen die arbeidsongeschikt worden, niks hebben om op terug te vallen. Dat is gevaarlijk voor de ondernemer en het is ook een financiële last voor de maatschappij, omdat veel van deze mensen in de bijstand terecht komen.”

Onverzekerden een bedreiging voor sociale stelsel

Meer dan de helft van de Nederlanders vindt de groep onverzekerde Nederlanders een bedreiging voor het sociale stelsel: voornamelijk vrouwen zijn het hier mee eens (60%). “Blijkbaar hebben mannen meer het idee dat het risico niet zo groot is, dat het wel los loopt. De vrouwelijke respondenten lijken meer waarde te hechten aan financiële zekerheid”, aldus Den Ronden.

Verplichten is oplossen

Waar driekwart van de Nederlanders vindt dat de overheid een rol moet spelen in de problematiek rondom de AOV, vindt 66 procent dat de zzp’er verplicht moet worden om zichzelf te verzekeren. Deze groep vindt dat alle zzp’ers zelf financieel moeten opdraaien voor de kosten van een verzekering. Den Ronden: “Een AOV is voor sommige ondernemers te duur. Zij kunnen de maandelijkse kosten hiervoor niet missen. Veel kiezen ervoor om zich daarom niet te verzekeren. Bij een verplichtstelling zou het voor veel zzp’ers fijn zijn als dit bedrag eerst omlaag ging.”

TIP Kom er achter waarom een AOV niet duur hoeft te zijn!

---

60% van de (foto)journalisten wil geen verplichte AOV

Overigens bleek deze week ook uit onderzoek van de NVJ, de Nederlandse Vereniging van Journalisten, dat 60% van de freelancende (foto)journalisten geen behoefte heeft aan een verplichte AOV. Dit concludeert de NVJ op basis van een enquête onder 800 (foto)journalisten.

Betaalbaar

Van de ondervraagden heeft 65% geen AOV. De overige 35% heeft een AOV, is aangesloten bij een broodfonds of neemt andere maatregelen zoals sparen. Ruim de helft van de ondervraagde journalisten wil een AOV afsluiten als dit betaalbaar is en aansluit op hun situatie.

Weinig vertrouwen

Opvallend is ook dat bijna 80% van de respondenten aangeeft wel te willen experimenteren met een flexibele en vrijwillige verzekering waarbij de toelating door verzekeraars wordt gegarandeerd.  Veel (foto)journalisten hebben weinig tot geen vertrouwen in commerciële verzekeraars: veel van hen die eerder een AOV hebben afgesloten hebben klagen over onbetrouwbaarheid van verzekeraars.

Bron: NVJ

Artikelen die interessant voor je kunnen zijn:

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord