• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Lastenverzwaring gemiddelde zzp'er valt mee

De Miljoenenennota is vandaag bekend gemaakt door Minister Dijsselbloem van financiën. Komende jaren wordt er 300 miljoen aan versobering van de zelfstandigenaftrek voorgesteld. Dit lijkt een enorme strop voor de gemiddelde zzp’er te worden. Maar reken je verder dan blijkt het per gemiddelde zzp’er in Nederland wel mee te vallen.

De Miljoenenennota is vandaag bekend gemaakt door Minister Dijsselbloem van financiën. Komende jaren wordt er 300 miljoen aan versobering van de zelfstandigenaftrek voorgesteld. Dit lijkt een enorme strop voor de gemiddelde zzp’er te worden. Maar reken je verder dan blijken de bezuinigingen per gemiddelde zzp’er in Nederland wel mee te vallen.

Zelfstandigenaftrek
De zelfstandigenaftrek zal versoberd worden in 2015. In totaal wil de overheid 300 miljoen bezuinigen op deze ondernemersfaciliteit. Helaas wordt niet duidelijk op welke manier de korting op de zelfstandigenaftrek zal worden doorgevoerd. 

Het valt mee?!
Maken we een snelle berekening dan komen wij tot de volgende conclusie:

Er zijn ongeveer 600.000 zzp'ers die meer dan 1225 uur per jaar werken in hun onderneming*. Deel 300.000.000 door 600.000 ondernemers dan gaat het om € 500,-- per ondernemer per jaar.

Arbeidskorting
De arbeidskorting wordt verhoogd met € 245 per jaar. Behaal je meer winst dan € 18.502,-- dan kan je die arbeidskorting verrekenen tot €  40.248,-- aan inkomen.

Versneld afschrijven
Vanaf juni 2013 tot en met 31 december 2013 wordt ondernemers de mogelijkheid van willekeurige afschrijving geboden. Hiermee wordt de liquiditeits- en financieringspositie verbeterd van bedrijven die voor vervanging- of uitbreidingsinvesteringen staan. In de tweede helft van 2013 geldt dat  eenmalig maximaal 50 procent van de af te schrijven aanschaffings- of voortbrengingskosten willekeurig kan worden afgeschreven.

Conclusie
Heel zwart-wit gezegd vallen de bezuinigingen wel mee voor de gemiddelde zzp'er. Alleen zzp'ers die voldoen aan het urencriterium gaan er op achteruit met gemiddeld € 500,-- per jaar. Trek daarbij de verhoging van de arbeidskorting af van € 245,- en de gemiddelde zzp'er gaat er maar € 255,-- per jaar op achteruit.

Download de miljoenennota via deze link.

(bron CBS)

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26