• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

KvK signaleert sterke stijging aantal jonge vrouwelijke zzp’ers

Groei is het sterkst in Zuid-Holland, Limburg blijft enigszins achter.

Het aantal vrouwelijke ondernemers in Nederland is de afgelopen 5 jaar gestegen van 492.342 in 2015 naar 637.303 nu. Een toename van 29%. Dat blijkt uit cijfers die de Kamer van Koophandel heeft verzameld in het kader van de Nationale Vrouwendag.

Vooral in de leeftijd tot 34 jaar kwamen er veel vrouwelijke ondernemers bij. Deze groep is gestegen van 101.971 in 2015 naar 145.000 in 2020. Een toename van 42%. Het merendeel van de nieuwe ondernemers in Nederland bestaat uit zzp’ers.

In alle provincies is het aantal vrouwelijke ondernemers gestegen. De groei gaat echter het minst hard in Limburg (21% in 5 jaar tijd) en het snelst in Zuid-Holland (37% in 5 jaar tijd). Gezien per segment is de sterkste stijging waarneembaar in ‘communicatie en grafisch ontwerp.’

Goede voorbereiding

Volgens KVK-Ondernemersadviseur Gerdine Annaars zijn veel jonge vrouwen, net als veel jonge mannen trouwens, heel ondernemend: “Op de middelbare school krijgen ze meestal al les in ondernemerschap en tijdens hun vervolgstudie maken ze vaak heel bewust een keuze in deze richting. Eerst een beetje erbij klussen, maar al snel maken ze de stap naar een echt bedrijf starten. Afstuderen met je eigen bedrijf zien onze ondernemersadviseurs ook steeds meer voorbij komen. Er zijn steeds meer opleidingen die dit ondersteunen en faciliteren.”

De ervaring van Annaars is dat vrouwelijke starters zich heel serieus voorbereiden op het ondernemerschap: “Zij willen vaak tot in detail weten hoe het zit met administratie en belastingzaken. Jonge vrouwelijke starters vragen zich ook af hoe ze zaken kunnen combineren.”

Blogs

ZZP Agenda