• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kansen voor zzp'ers op grote overheidsopdrachten door nieuwe aanbestedingswet.

Wist je dat je door de nieuwe aanbestedingswet opdrachten kunt binnenhalen door deel te nemen aan aanbestedingen (tenders) van bedrijven en overheden. Bij een aanbesteding maakt de opdrachtgever bekend dat hij een opdracht heeft en mogen meerdere bedrijven een offerte uit te brengen.

Wist je dat zzp'ers door de nieuwe aanbestedingswet opdrachten kunt binnenhalen door deel te nemen aan aanbestedingen (tenders) van bedrijven en overheden. Bij een aanbesteding maakt de opdrachtgever bekend dat hij een opdracht heeft en mogen meerdere bedrijven / zzp'ers een offerte uit te brengen.

Het doel van aanbestedingen
Aanbesteden vergroot de concurrentie op de markt. Het doel is om vraag en aanbod beter op elkaar af te stemmen. Op deze wijze betaalt de opdrachtgever bijvoorbeeld de laagste prijs of krijgt hij de beste prijs-kwaliteitverhouding.

Wetgeving voor aanbestedingen
Voor het inkopen van producten, het uitbesteden van diensten en het laten uitvoeren van werken met een waarde boven een bepaald drempelbedrag gelden speciale procedureregels; de Europese aanbestedingsrichtlijnen. In Nederland zijn deze regels omgezet in nationale regelgeving. Vanaf 1 april 2013 geldt de nieuwe Aanbestedingswet. Meer over de nieuwe aanbestedingsregels.

Hoe haalt je als zzp'er een opdracht binnen via een aanbesteding?
Ook mkb'ers kunnen grote opdrachten binnenhalen via tenders. Bijvoorbeeld door op tijd in gesprek te gaan met opdrachtgevers, of door samen te werken met andere mkb'ers, bijvoorbeeld in een coöperatie. Wil je weten welke aanbestedingen er allemaal zijn vanuit de overheid? Een overzicht van alle aanbestedingen vindt je vanaf 1 april 2013 op TenderNed. Dit is het online marktplein voor aanbestedingen. De nieuwe Aanbestedingswet verplicht alle aanbestedende diensten in Nederland om hun aankondigingen eerst op TenderNed te publiceren. Een aanbestedende dienst is echter niet verplicht TenderNed te gebruiken voor het inschrijven op aanbestedingen. Men kan ook kiezen voor een marktpartij.

Aanbestedingen op TenderNed
Op TenderNed beheer je zelf online een bedrijfsdossier. Hierin worden alle gegevens en documenten opgeslagen die je bij volgende aanbestedingen opnieuw kunt gebruiken.

Tip: registreer jouw onderneming nu vast op TenderNed. Een aanbestedende dienst kan je bijvoorbeeld alleen uitnodigen voor een onderhandse aanbesteding als je jezelf op TenderNed heeft geregistreerd als onderneming. Je kunt dan ook meteen gebruikmaken van de attenderingsservice die jou inlicht als er aanbestedingen zijn die voldoen aan jouw interesseprofiel. Zie je vervolgens een interessante digitale aanbesteding? Dan kan je jezelf meteen gemakkelijk inschrijven. Meer over TenderNed voor ondernemingen.

Meer informatie
Informatie over aanbesteden op antwoordvoorbedrijven.nl

Blogs

ZZP Agenda