gasten online
Registreer en profiteer!
 

27 april: Kamp en kamer worstelen met zzp'ers

26 maart 2013

DEN HAAG – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en de Tweede Kamer worstelen met de soms kwetsbare positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) op de arbeidsmarkt. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer over zelfstandig ondernemers.

DEN HAAG – Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) en de Tweede Kamer worstelen met de soms kwetsbare positie van zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) op de arbeidsmarkt. Dat bleek woensdag tijdens een debat in de Kamer over zelfstandig ondernemers.

Van links tot rechts in de Kamer worden regelmatig voorstellen gedaan om te voorkomen dat met de groeiende groep zzp'ers een grote kwetsbare groep werkenden ontstaat. Ze sparen vaak niet voor hun pensioen en zijn in veel gevallen niet verzekerd voor arbeidsongeschiktheid, waardoor het risico op een bestaan in armoede groot is als zaken misgaan.

Het zijn ondernemers
Maar Kamp vindt dat het gaat om ondernemers en wil ervoor waken ze onder collectieve werknemersregelingen te laten vallen. Desondanks heeft het wel zijn aandacht dat zzp'ers vaak hun pensioen niet goed geregeld hebben en in een kwetsbare positie terecht kunnen komen.

Het kabinet heeft al aangekondigd dat werknemers die voor zichzelf beginnen als zzp'er, straks langer voordeliger kunnen sparen voor hun oude dag via het pensioenfonds van hun oude werkgever. Ook wordt er onderzoek gedaan naar de mate waarin pensioenvoorzieningen nu wel of niet aansluiten bij de behoefte van de eenpitters.

Dwingen tot zzp'er
Verder wil de minister voorkomen dat werkgevers in toenemende mate mensen in de positie van zzp'er dwingen terwijl het gewoon werknemers zijn, zoals in de postsector. Hij studeert hier nog op.  Kamp laat al onderzoek doen naar het gebruik van de zogenoemde overeenkomst van opdracht (ovo), waarmee het betalen op basis van stukloon door nieuwe bedrijven in de postsector gemeengoed werd. Zo zijn regels omzeild, zoals het wettelijk minimumloon, die juist kwetsbare werknemers aan de onderkant van de arbeidsmarkt moeten beschermen.

Begin dit jaar zei de minister nog bij de ophef over de betaling in de postsector, te zullen bekijken of de regels voor de ovo in het Burgerlijk Wetboek moeten worden aangepast. Of dat hij bijvoorbeeld een oplossing moet zoeken in het wettelijk minimumloon.

 

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord