• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kamer van Koophandel telt record aantal ondernemingen in Nederland

Nederland heeft een record bereikt wat betreft het aantal ondernemingen. Op 1 juli 2017 waren er bijna 1.8 miljoen ondernemingen in ons land, Dat meldt de Kamer van Koophandel vandaag.

Dat betekent dat het aantal bedrijven in het afgelopen half jaar is toegenomen met 1,9%. Het record wordt niet alleen veroorzaakt doordat meer ondernemingen worden ingeschreven, maar ook omdat er minder ondernemers stoppen met hun bedrijf. Sterker nog: er startten in 2017 minder ondernemers dan een jaar ervoor. Echter, het aantal faillissementen was in het afgelopen half jaar maar liefst 21% minder dan vorig jaar.

Huizenmarkt en bouw trekt aan

Vooral in de bouw zijn er meer starters, aldus de KvK: in vergelijking met vorig jaar is het aantal starters in deze sector met 8% toegenomen. Het aantal ondernemers in de bouw dat stopt, is gelijk gebleven in vergelijking met 2016. Het aantrekken van de huizenmarkt en de bouw is dus ook te merken aan het aantal bedrijven.

Populaire sectoren

Naast de bouw starten er ook veel ondernemers in de sectoren gezondheid en ‘overig’, waaronder ‘overig, sport en recreatieonderwijs’ en ‘studiebegeleiding’ vallen. Binnen de branche gezondheid stijgt het aantal starters voornamelijk in de thuiszorg en de kinderopvang.

Minder faillissementen

Vooral in de detailhandel nam het aantal faillissementen flink af. Het aantal nevenfilialen dat getroffen wordt door het faillissement van een hoofdvestiging daalde van 1.374 in het eerste half jaar van 2016 naar 366 in 2017: een daling van maar liefst 73%. Ook daalde het aantal faillissementen behoorlijk in de gezondheidssector (van 72 naar 3) en horecabranche (118 naar 13).

Blogs

ZZP Agenda