• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kamer van Koophandel stopt met workshops

De Kamer van Koophandel (KvK) stopt per direct met alle workshops "Een eigen bedrijf starten" welke door heel Nederland werden gegeven. Per direct zijn alle bestaande data van de website gehaald.

De Kamer van Koophandel (KvK) schroeft de dienstverlening steeds meer terug. Na het jarenlang sluiten van kantoren, momenteel nog 19 in de grotere steden, is het nu de beurt om het mes te zetten in de offline workshops. Afgelopen week zijn alle geplande workshops "Start eigen bedrijf" gecanceld. Navraag bij de KvK leert dat de workshops niet meer terugkomen en dat ze vervangen worden door webinars. Echter kijk je in de agenda van de KvK staat er nog geen enkel webinar gepland, ondanks dat de komende maanden duizenden startende ondernemers zich voorbereiden op de start. Wel vinden op 2 november de "traditionele" startersdagen plaats op 3 plaatsen in Nederland en online.

Gemiste kans

Martijn Pennekamp, oprichter van startersplatform ikwordzzper.nl, vind het een gemiste kans. Het steeds onpersoonlijker worden van de KvK zorgt ervoor dat de adviseurs niet meer weten wat er speelt in de regio. De dienstverlening gaat daardoor achteruit en kansen en bedreigingen worden niet meer gesignaleerd. Voor het inschrijven van je eigen onderneming moet ook steeds langer gereisd worden. Woon je bijvoorbeeld in Enkhuizen dan is het dichtstbijzijnde kantoor van de KvK 58 kilometer rijden. "In de toekomst zullen de inschrijvingen waarschijnlijk ook geheel online worden gedaan", aldus Pennekamp.

Bezuinigingen

De dienstverlening staat al jaren onder druk. Dit komt voornamelijk door bezuinigingen na het wegvallen van de vaste bijdrage aan de KvK in 2013. Sindsdien wordt de dienstverlening aan (startende) zzp'ers steeds minder.

Kansen

Het gat dat de KvK achterlaat in de dienstverlening aan voornamelijk zzp'ers dient opgevuld te worden door de gemeente waar de zzp'ers wonen. Dit blijkt uit een rapport van Platform 31 uit oktober 2016. In de regio Westfriesland is om die reden sinds 2017 Stichting Startersloket actief. Het Startersloket vult het gat dat de Kamer van Koophandel achterlaat op een professionele manier op met workshops, adviesgesprekken, content en persoonlijk advies. De 7 Westfriese gemeenten financieren het loket gezamenlijk met groot succes. De dienstverlening scoort een 9,3 gemiddeld en bezoekers van de workshops, welke elke maand worden gegeven, beoordelen deze met een 8,6. Momenteel is het Startersloket actief in 8 gemeenten en sluiten 7 nieuwe gemeenten zich aan in 2020. Met 7 andere gemeenten worden momenteel gesprekken gevoerd.

Webinar

Wil je komende maand nog een webinar volgen, schrijf je dan in voor het webinar: Succesvol starten als zzp'er welk op 4 november om 20:00 wordt gegeven door Martijn Pennekamp, oprichter van ikwordzzper.nl.

Blogs

ZZP Agenda