• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Kabinet wil jacht op zorg zzp'er stoppen

Het kabinet maakt zelfstandigen in de langdurige zorg het werken onmogelijk. Het schiet door met het bestrijden van schijnconstructies.
Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer.

Het kabinet maakt zelfstandigen in de langdurige zorg het werken onmogelijk. Het schiet door met het bestrijden van schijnconstructies.

Dat vindt een ruime meerderheid van de Tweede Kamer, bleek woensdag tijdens een debat met minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën.

Zzp'ers hebben een VAR-verklaring van de Belastingdienst nodig om als zelfstandigen te kunnen werken. Sinds enige tijd past de Belastingdienst de regels hiervoor strenger toe.

Ze doet dat om constructies tegen te gaan waarbij een zorgverleningsbureau alle medewerkers ontslaat om ze vervolgens als schijnzelfstandige weer in te huren. De zzp'ers zijn dan eigenlijk verkapte werknemers voor wie sociale premies en dergelijke worden vermeden.

Maar de Kamer vindt dat de ''jacht op zzp'ers'' te ver gaat. Kamerleden trokken er al eerder over aan de bel. Het aanpakken van schijnzelfstandigheid moet niet ten koste gaan van zelfstandigen die gewoon hun werk doen, vinden ze.

Proefproject


Kort voor het debat schreven Asscher en Wiebes aan de Kamer dat er een proefproject komt waarin 1.500 zzp'ers in de langdurige zorg zonder VAR-verklaring aan de slag kunnen. Ook laat het kabinet de verschillen tussen zelfstandigen en werknemers nader onderzoeken.

Lees meer op Nuzakelijk.nl

 

Blogs

ZZP Agenda