• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Het Nieuwe werken levert samenleving jaarlijks miljarden op

Het nieuwe werken kan de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden euro opleveren.Dat zit hem vooral in het terugdringen van de reistijd, blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC naar de economische effecten van het nieuwe werken, dat maandag in Utrecht is gepresenteerd.

Het nieuwe werken kan de Nederlandse samenleving jaarlijks miljarden euro opleveren. Dat zit hem vooral in het terugdringen van de reistijd, blijkt uit onderzoek van adviesbureau PwC naar de economische effecten van het nieuwe werken, dat maandag in Utrecht is gepresenteerd.

Als in 2015 20 procent van de beroepsbevolking een dag per week thuis zou werken, levert dat jaarlijks bijna 2 miljard euro op. Werkt 20 procent 2 dagen per week thuis, dan loopt dat op tot bijna 3 miljard euro. Het aantal auto's op de weg neemt dan met 180.000 per werkdag af. Dat betekent minder files, minder luchtverontreiniging en minder verkeersslachtoffers.

Ook voor bedrijven is het nieuwe werken voordelig. De productiviteit en de efficiency stijgen en de kosten voor kantoorruimte lopen terug.

Veel vragen
Werknemers hebben nog wel veel vragen over het nieuwe werken, blijkt uit een peiling onder 5000 werknemers in bedrijven die ermee beginnen. Vier op de tien is vooral positief, anderen willen eerst meer weten of denken dat het in hun functie maar beperkt mogelijk is. Zij hebben behoefte aan duidelijke afspraken met leidinggevenden.

''Het nieuwe werken wordt vaak geassocieerd met kenniswerkers'', aldus Karlien Haak van het Kenniscentrum werk & vervoer, een project van de vakcentrales FNV, CNV en MHP. ''Maar het gaat om werken vanuit vertrouwen.

Thuiswerken
Zelf bedenken hoe, waar en wanneer je je werk het beste kunt doen. Voor een beleidsmedewerker of een secretaresse kan het dan over thuiswerken gaan. Voor iemand in ploegendienst ook over invloed op je rooster.''

Er kleven ook risico's aan. Thuiswerk kan leiden tot meer overwerk en het is zaak de grens tussen werk en privé goed te bewaken. Ook kan door veel thuis te werken het contact met collega's verwateren.

 

Blogs

ZZP Agenda