• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Helft van de ondernemers is lid van vereniging

De helft van de Nederlandse ondernemers is lid van een vereniging. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van de Kamer van Koophandel. Mkb'ers (62%) zijn overigens vaker lid van een vereniging dan zzp'ers (43%).

In het onderzoek, 'De rol van ondernemersverenigingen', werden ruim 1.000 ondernemers betrokken. Er werd onderscheid gemaakt tussen lokale ondernemersverenigingen en landelijke brancheverenigingen. Ongeveer een op de drie ondernemers is lid van een ondernemersvereniging, drie op de tien is lid van een branchevereniging.

Motivatie

Ondernemers worden voornamelijk lid om in contact te komen met collega ondernemers en om hun netwerk te vergroten. Een branchevereniging wordt vaak gekozen vanwege de informatie over de branche en wet- en regelgeving. Een ondernemersvereniging ziet men vaker als verbindende factor, terwijl een branchevereniging als voorlichter wordt gezien.

Geen lid

De overige helft van de Nederlandse ondernemers die niet lid zijn van een vereniging, zegt voldoende aan zijn eigen netwerk te hebben of vindt dat een lidmaatschap niet voldoende toevoegt. Ondernemers die in het verleden wel lid waren van een vereniging, zeggen dat zij het lidmaatschap beƫindigden omdat het te weinig opleverde.

Download het onderzoek 'De rol van ondernemersverenigingen'.

Bron: Kamer van Koophandel

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda