• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Financieringstips voor startende (v) zzp'ers

Er wordt wel eens gezegd dat het voor vrouwelijke startende ondernemers moeilijker is dan voor mannen om de financiering voor hun nieuwe bedrijf rond te krijgen. Met name in de technische branche zouden mannen een duidelijke voorsprong hebben. Onzin, aldus de succesvolle Amerikaanse serie-ondernemer Patricia Handschiegel. Als starters geen financier kunnen vinden, doen ze simpelweg iets verkeerd.

Er wordt wel eens gezegd dat het voor vrouwelijke startende ondernemers moeilijker is dan voor mannen om de financiering voor hun nieuwe bedrijf rond te krijgen. Met name in de technische branche zouden mannen een duidelijke voorsprong hebben. Onzin, aldus de succesvolle Amerikaanse serie-ondernemer Patricia Handschiegel. Als starters geen financier kunnen vinden, doen ze simpelweg iets verkeerd.

Of een ondernemer man of vrouw is en in welke sector ze precies opereren heeft hier volgens Handschiegel niets mee te maken. In de meeste gevallen gaat het om het maken van één van de volgende drie basisfouten.
 
Probleem 1: Het geld kan niet snel genoeg worden terugverdiend
Financiers willen graag binnen niet al te lange tijd het maximale uit hun investeringen kunnen halen. Het liefst krijgen zij een plan onder ogen waaruit blijkt dat het toekomstig bereik van het product of de dienst bij de start al aanzienlijk groot is, of snel zal groeien. Schaalbaarheid is hierbij het sleutelwoord.

Handschiegel noemt als voorbeeld de succesvolle social media-site Facebook: "De kosten die moeten worden gemaakt om nieuwe gebruikers te bereiken zijn relatief laag, terwijl relatief eenvoudig een grote massa kan worden bereikt. Dat zien financiële instellingen graag. Als jouw plannen teveel tijd en werk kosten om daadwerkelijk het product te maken of klanten binnen te halen, zal dit maar weinig financiers aanspreken."
 
Probleem 2: Benadrukken hoeveel dit project voor u persoonlijk betekent
Een klassieke fout die zowel vrouwelijke als mannelijke ondernemers maken tijdens een gesprek met een potentiële financier, is benadrukken hoeveel dit nieuwe bedrijf voor hen persoonlijk zou betekenen. Het kan natuurlijk nooit kwaad om te benadrukken dat u er vol voor wilt gaan, maar overdrijf dit niet.

Financiële instellingen of particuliere financiers willen namelijk vooral weten of - en zo ja, hoe - er geld mee kan worden verdiend. Handschiegel: "It's all about the money. Je moet niet uit het oog verliezen waarom je met een potentiële investeerder om de tafel zit. Jij hebt geld nodig, zij willen er uiteindelijk geld mee verdienen, dus het gaat er vooral om hoe jij dat denkt te gaan doen."
 
Probleem 3: Te vroeg op zoek gaan naar een grote investeerder
Volgens Handschiegel zijn er voor ondernemers meer wegen die naar Rome leiden. Voor startende ondernemers kan het in sommige gevallen verstandiger zijn om in eerste instantie op kleinere schaal een financiering te zoeken, bijvoorbeeld bij vrienden en familie of zogenaamde incubators die zich op talentvolle starters richten.

"Het hangt uiteraard af van de aard van de onderneming in kwestie, maar ik zou starters aanraden eerst op eigen kracht te beginnen, desnoods met ondersteuning van een kleine zakelijke lening", legt Handschiegel uit.

"Kijk na een jaar waar je bedrijf staat en ga aan de hand van de uitbreidingsmogelijkheden op zoek naar een grotere financier. Blijf wel realistisch en ga op zoek naar de juiste partner. Er zijn investeerders bij wie je voor een financiering van onder de miljoen euro niet hoeft aan te kloppen. Ga dus eerst op onderzoek uit, ontdek wat de financieringsmogelijkheden zijn voor jouw bedrijf en zorg er vervolgens voor dat je de financiering ook daadwerkelijk krijgt."

Lees ook: De 6 meest voorkomende startersblunders bij kredietverzoeken
 
Borgstellingsregeling voor starters
Omdat startende ondernemers vaak moeilijker zekerheden kunnen overleggen, zijn financiële instellingen vaak voorzichtiger met het toezeggen van een financiering. De borgstellingsregeling voor starters maakt het mogelijke dat deze stap, zelfs in economische zwaardere tijden, makkelijker kan worden gezet. Klik hier voor meer informatie.

Bron: ikgastarten.nl

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20