• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Extra AOW sparen voor zzp'ers

Zzp’ers die te weinig sparen voor hun oudedagsvoorziening, moeten de mogelijkheid krijgen om vrijwillig extra AOW-premie te betalen. Dat vinden Charles Verhoef, initiatiefnemer van Zelfstandigen Bouw, hoogleraar internationaal pensioenrecht Hans van Meerten en pensioenconsultant John Westerbrink.

Zekerheid

Op deze manier zouden zelfstandigen niet meer afhankelijk zijn van een pensioenfonds. Extra AOW-premie betalen zou later minder geld op kunnen leveren dan beleggen via een pensioenfonds, maar het zou ook meer zekerheid bieden. De initiatiefnemers presenteren het plan binnenkort aan minister Koolmees (D66) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Twijfels

Toch is niet iedereen het met de plannen eens. In het FD verscheen een artikel waarin pensioendeskundigen en hoogleraren pensioenrecht Theo Kocken en Theo Nijman het plan sterk betwijfelen. Het is ook nu al mogelijk om extra AOW-premie te betalen, echter zijn er weinig zzp’ers die daar gebruik van maken. Vakbonden zoals MKB Nederland en VNO-NCW vinden dat AOW  vrijwilliger verhogen zou kunnen werken, maar vinden ook dat er aanvullende pensioenen beschikbaar moeten zijn voor alle werkenden.   

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

mei
23
mei
28