• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Een derde zzp'ers afhankelijk van bemiddelingsbureau

31,3% van de zzp’ers zegt (zeer) afhankelijk te zijn van een of meerdere bemiddelingsbureaus. Het grootste deel van de zzp’ers (57,8%) haalde een of meerdere opdrachten binnen via deze bureaus.

Van de ondervraagde zzp’ers zegt 31,3% (zeer) afhankelijk te zijn van een of meerdere bemiddelingsbureaus. Het grootste deel van de zzp’ers (57,8%) haalde een of meerdere opdrachten binnen via deze bureaus.

23,8% van de zzp’ers ziet bemiddelingssites en –bureaus zelfst als voornaamste acquisitiekanaal: dat is meer dan mond-tot-mondreclame (23,1%) en het fysieke, zakelijk netwerken (17,5%). Dit blijkt uit het themarapport “Bemiddeling en marges” van structurele onderzoeksmonitor ZZP Barometer dat is afgenomen onder 1.673 freelancers en (z)zp’ers in Nederland.

Wessel jr. van Alphen, directeur van IT-Staffing en mede-initiatiefnemer van de ZZP Barometer: “Bemiddelingsbureaus spelen onverminderd een belangrijke rol in het samenbrengen van projectaanvragen en zelfstandigen. Nieuwe technologieën maken het eenvoudig om puur op technische vaardigheden te matchen, maar een goede match op soft skills zowel bij klant als zelfstandigen blijft mensenwerk en is minstens zo belangrijk.” Uit interviews met freelancers en zzp’ers uit het zzp-panel blijkt zelfstandigen meer wensen dan alleen een (technische) match tussen opdracht en opdrachtnemer.

Meer dan een tussenschakel

Bij 18,7% van de freelancers en zzp’er die de afgelopen jaren een of meerdere opdrachten uitvoerden voor bemiddelingsbureaus, is er sprake van twee of meer tussenpersonen. Bijna 2% van de zzp’ers weet niet of en hoeveel tussenpersonen er zitten tussen hen en de (eind)opdrachtgever. Het bemiddelingsbureau bij 74,7% van de zzp’ers een concurrentiebeding opgenomen in de overeenkomst, bij 20,0% nooit en 5,3% van de zzp’ers weet niet hoe dit zit bij hun overeenkomst(en).

Marges bij opdrachtnemer en opdrachtgever
11,6% van de freelancers en zzp’ers in Nederland geen idee heeft welke marge zijn of haar bemiddelingsbureau hanteert. Een tiende van de bemiddelingsbureaus hanteert bij zzp-opdrachten een marge van 25% of hoger, de helft (50,0%) een marge van 10-25% en iets meer dan een kwart (26,9%) een marge van minder dan 10%. Bijna 2% van de bureaus werkt op basis van een eenmalige fee, zonder berekening van een marge. De marge wordt bij zzp-opdrachten meestal gehanteerd aan de zijde van de opdrachtnemer: bij de freelancer of zzp’er die de opdracht uitvoert wordt in 64,4% van de gevallen een marge in rekening gebracht en bij 56,9% bij de opdrachtgever.

Het startersplatform ikwordzzper.nl is mede initiatiefnemer van de ZZP Barometer, lees het volledige rapport via: www.zzpbarometer.nl

Blogs

ZZP Agenda

mei
23
mei
28