• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Dit verandert er voor jou als zzp’er in 2017

Als zelfstandig ondernemer krijg je dit jaar te maken met nieuwe en gewijzigde regels. De Kamer van Koophandel zette er 8 voor je op een rijtje: je leest ze in dit artikel.

Heb je de Rijksoverheid als opdrachtgever?

Dan ben je vanaf 1 januari 2017 verplicht bij nieuwe opdrachten om je factuur elektronisch in te dienen. Onder de Rijksoverheid vallen alle Ministeries en hun ruim 200 uitvoeringsorganisaties in het land. De e-facturatie moet leiden tot het sneller en foutloos betalen van jouw factuur.

Jaarrekening verplicht digitaal aanleveren

Onder andere bv's, nv's, coöperaties en onderlinge waarborgmaatschappijen moeten ieder boekjaar een jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel. Dit is wettelijk verplicht. Vanaf boekjaar 2016 kan een jaarrekening alleen nog maar digitaal gedeponeerd worden. Op papier aanleveren is dan niet meer mogelijk.

Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz)

Sinds 2016 moet elke zorgaanbieder aan nieuwe (kwaliteits)regels voldoen. Die regels staan in de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Op 1 januari 2017 zijn de laatste onderdelen van deze wet in werking getreden. De Wkkgz geeft aan wat er moet gebeuren als een cliënt een klacht heeft over de door jou geleverde zorg. Ook verplicht de wet de zorgaanbieder om zich aan te sluiten bij een erkende geschilleninstantie. De Wkkgz geldt voor grote en kleine zorginstellingen en voor zzp’ers.

Onderstaande wijzigingen werden op Prinsjesdag gepresenteerd. Inwerkingtreding is afhankelijk van goedkeuring door de Eerste Kamer. De ingangsdatum is nog niet definitief.

De Zorgverzekeringswet

Per 1 januari 2017 is het basispakket van jouw zorgverzekering aangepast en uitgebreid. Het verplicht eigen risico blijft € 385. De zorgverzekering is een verplichte verzekering waarvoor je premie betaalt aan een zorgverzekeraar. Daarnaast brengt de Belastingdienst je met een aanslag achteraf de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet (bijdrage Zvw) in rekening. Deze bijdrage Zvw daalt voor ondernemers van 5,50% naar 5,40% over maximaal € 53.697 inkomen.

Pensioen in eigen beheer stopt

Het binnen de bv opbouwen van pensioen in eigen beheer is vanaf 2017 niet meer mogelijk. Voor het opgebouwde pensioen dien je voor 1 april 2017 een keuze te maken.

Lager gebruikelijk loon innovatieve starter in bv

Een directeur-grootaandeelhouder (DGA) van een BV die binnen de WBSO-regeling als starter wordt aangemerkt, mag vanaf 1 januari 2017 zijn salaris voor de eerste drie jaar op het minimumloon stellen. Er blijft zo meer winst over om te groeien.

Terugvorderen btw op oninbare vorderingen

Is jouw factuur één jaar na het opeisbaar worden nog niet betaald? Je kunt de afgedragen btw dan terugvragen in je reguliere btw-aangifte. De termijn van één jaar gaat niet eerder dan bij het in werking treden van de wet lopen. Al bestaande oninbare vorderingen kunnen dus op 1 januari 2018 als oninbaar worden aangemerkt.

Aftrekpercentage gemengde kosten

Onder de term ‘gemengde kosten’ vallen diverse algemene kosten zoals voedsel, representatie en congressen. Tot een bedrag van € 4.500 zijn deze kosten niet aftrekbaar van de winst. In plaats van deze drempel kun je er ook voor kiezen om een percentage van alle gemengde kosten in aftrek te brengen. Voor ondernemers in de inkomstenbelasting (o.a. eenmanszaak, vof) en resultaatgenieters stijgt dit aftrekbare percentage van 73,5% naar 80%. Deze verhoging is aangekondigd in de derde nota van wijziging Belastingplan 2017.

Bron: Kamer van Koophandel

Blogs

ZZP Agenda