gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

CPB waarschuwt voor gevolgen stijging AOW-leeftijd voor zzp'ers

8 december 2017

Het Centraal Planbureau waarschuwt voor de nadelige effecten van de hogere pensioenleeftijd. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Langer doorwerken: keuzes voor nu en later'. De AOW-leeftijd is vanaf 2050 naar verwachting 71 jaar, echter wordt er volgens het CPB teveel vanuit gegaan dat men in goede gezondheid ouder wordt.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om vroeg te beginnen met het sparen voor hun oude dag. Vooral werkenden met een lager inkomen en zelfstandig ondernemers die niets of weinig opbouwen voor hun pensioen hebben meer last van negatieve gevolgen, aldus het onderzoeksbureau. Zij doen vaker werk waarbij de kans op arbeidsongeschiktheid groter is. Wat betreft de onverzekerde zzp'er: als deze op latere leeftijd arbeidsongeschikt raakt, is er geen vangnet.

Oplossingen

Het CPB adviseert de politiek onder andere om een gezonde levensstijl te stimuleren en door werkenden beter inzicht te bieden in hun financiële situatie. Het verlagen van de AOW-leeftijd of het langzamer laten stijgen van de leeftijd zou te duur zijn.

Lees hier het hele rapport.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord