• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

CPB waarschuwt voor gevolgen stijging AOW-leeftijd voor zzp'ers

Het Centraal Planbureau waarschuwt voor de nadelige effecten van de hogere pensioenleeftijd. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport 'Langer doorwerken: keuzes voor nu en later'. De AOW-leeftijd is vanaf 2050 naar verwachting 71 jaar, echter wordt er volgens het CPB teveel vanuit gegaan dat men in goede gezondheid ouder wordt.

Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om vroeg te beginnen met het sparen voor hun oude dag. Vooral werkenden met een lager inkomen en zelfstandig ondernemers die niets of weinig opbouwen voor hun pensioen hebben meer last van negatieve gevolgen, aldus het onderzoeksbureau. Zij doen vaker werk waarbij de kans op arbeidsongeschiktheid groter is. Wat betreft de onverzekerde zzp'er: als deze op latere leeftijd arbeidsongeschikt raakt, is er geen vangnet.

Oplossingen

Het CPB adviseert de politiek onder andere om een gezonde levensstijl te stimuleren en door werkenden beter inzicht te bieden in hun financiƫle situatie. Het verlagen van de AOW-leeftijd of het langzamer laten stijgen van de leeftijd zou te duur zijn.

Lees hier het hele rapport.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda