• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

BrightPensioen: "Er ligt €1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp’ers klaar"

Veel zzp'ers weten niet dat het bedrag dat ze in hun pensioenpotje stoppen een belastingvoordeel oplevert. BrightPensioen heeft berekend dat er in deze maand december in totaal 1,2 miljard euro belastingvoordeel voor de zzp'ers klaarligt.

Veel zzp'ers bouwen niet fiscaal vriendelijk vermogen op voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwt, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp'ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. En daarmee lopen zzp'ers een flink fiscaal voordeel mis.

Oproep

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Voor zzp’ers die al wel gestart zijn met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel dé trigger. We horen dit van bijna al onze deelnemers. Maar we weten ook dat de meest zzp’ers die geen pensioen opbouwen geen idee hebben dat ze een belastingvoordeel mislopen. Ik schrik daar nog van. Ook hoogopgeleide zzp’ers zie ik vaak verbaasd kijken als we dit aan ze vertellen op een voorlichtingsevent. Een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp'ers onder de aandacht brengt, zou zeker effectief zijn om dit probleem aan te pakken. Onbegrijpelijk dat ze dat niet doen."

Zonneveld roept de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees op om volgend jaar zo’n campagne te voeren.

Onderbouwing 1,2 miljard

BrightPensioen heeft berekeningen gemaakt op basis van zowel het gemiddeld inkomen, als het mediaan inkomen van de zzp’er. Het gemiddelde van die beide berekeningen komt uit op 1,2 miljard (zie onderbouwing). 

Twee derde zzp'ers weet niet wat fiscale jaarruimte is

BrightPensioen liet vorig jaar door onderzoeksbureau GfK onderzoeken wat zzp'ers weten over jaarruimte. Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. En van degenen die wél wisten wat het is, schatte meer dan 90% dit voordeel te laag in.

Fiscaal vriendelijk

Als zzp'er moet je voor een groot deel zelf zorgen voor je pensioen. Hoeveel je fiscaal vriendelijk in een jaar opzij mag zetten wordt bepaald door de jaarruimte. Zzp'ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2018 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen. Daarnaast mag je de niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dat heet reserveringsruimte.

TIP Bereken hier jouw jaarruimte als zzp'er.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda