gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

BrightPensioen: "Er ligt €1,2 miljard belastingvoordeel voor zzp’ers klaar"

10 december 2018

Veel zzp'ers weten niet dat het bedrag dat ze in hun pensioenpotje stoppen een belastingvoordeel oplevert. BrightPensioen heeft berekend dat er in deze maand december in totaal 1,2 miljard euro belastingvoordeel voor de zzp'ers klaarligt.

Veel zzp'ers bouwen niet fiscaal vriendelijk vermogen op voor hun oudedag. De helft van de zelfstandigen die iets opbouwt, doet dit op een spaarrekening in box III. De meerderheid van de zzp'ers is niet bekend met de mogelijkheid van fiscaal vriendelijk opbouwen. En daarmee lopen zzp'ers een flink fiscaal voordeel mis.

Oproep

Sjaak Zonneveld, directeur BrightPensioen: Dat zzp’ers zo weinig doen aan hun pensioen wordt gezien als groot probleem. Ook in politiek Den Haag. Voor zzp’ers die al wel gestart zijn met de opbouw van een eigen pensioenpotje, is het belastingvoordeel dé trigger. We horen dit van bijna al onze deelnemers. Maar we weten ook dat de meest zzp’ers die geen pensioen opbouwen geen idee hebben dat ze een belastingvoordeel mislopen. Ik schrik daar nog van. Ook hoogopgeleide zzp’ers zie ik vaak verbaasd kijken als we dit aan ze vertellen op een voorlichtingsevent. Een campagne door de overheid, die de fiscale voordelen van pensioensparen voor zzp'ers onder de aandacht brengt, zou zeker effectief zijn om dit probleem aan te pakken. Onbegrijpelijk dat ze dat niet doen."

Zonneveld roept de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Wouter Koolmees op om volgend jaar zo’n campagne te voeren.

Onderbouwing 1,2 miljard

BrightPensioen heeft berekeningen gemaakt op basis van zowel het gemiddeld inkomen, als het mediaan inkomen van de zzp’er. Het gemiddelde van die beide berekeningen komt uit op 1,2 miljard (zie onderbouwing). 

Twee derde zzp'ers weet niet wat fiscale jaarruimte is

BrightPensioen liet vorig jaar door onderzoeksbureau GfK onderzoeken wat zzp'ers weten over jaarruimte. Bijna twee derde (63%) van de zzp’ers weet niet wat fiscale jaarruimte is. En van degenen die wél wisten wat het is, schatte meer dan 90% dit voordeel te laag in.

Fiscaal vriendelijk

Als zzp'er moet je voor een groot deel zelf zorgen voor je pensioen. Hoeveel je fiscaal vriendelijk in een jaar opzij mag zetten wordt bepaald door de jaarruimte. Zzp'ers hebben nog maar enkele weken om de jaarruimte voor 2018 te benutten en zo een flink belastingvoordeel te behalen. Daarnaast mag je de niet-gebruikte jaarruimtes van de afgelopen zeven jaar alsnog ‘inhalen’. Dat heet reserveringsruimte.

TIP Bereken hier jouw jaarruimte als zzp'er.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord