• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Bijstandsregeling voor zzp'ers en ondernemers wordt eenvoudiger

De regelgeving voor ondernemers met financiële problemen die de Bbz (Besluit bijstandverlening zelfstandigen) willen aanvragen, wordt per 1 januari 2020 gemakkelijker. Voor zowel ondernemers die een beroep willen doen op de regeling als gemeenten die het uitvoeren moet het eenvoudiger worden. Dat meldt Rijksoverheid.nl.

De Bbz is in het leven geroepen om ondernemers in (tijdelijke) financiële problemen te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen blijven voortzetten en zij daardoor na verloop geen bijstand meer nodig hebben.Het uitgangspunt blijft om tijdelijke ondersteuning te bieden en wordt beperkt voor ondernemers van 55 jaar en ouder met een 'niet-levensvatbaar' bedrijf. Ook wordt de bijstand niet verstrekt in de vorm van een rentedragende lening en wordt niet met terugwerkende kracht verleend.

Wijzigingen

De aparte regeling, waarmee ondernemers van 55 jaar en ouder hun niet-levensvatbare bedrijf met financiële ondersteuning kunnen voortzetten tot aan de pensioengerechtigde leeftijd, zal vanaf 1 januari 2020 worden afgebouwd. Voor ondernemers in de binnenvaart die een beroep op het Bbz doen, geldt dat zij voortaan een bijstandsaanvraag in de woongemeente indienen in plaats van bij een centrumgemeente. De mogelijkheid voor ondernemers om met terugwerkende kracht bijstand aan te vragen, komt te vervallen. De wijzigingen hebben geen gevolgen voor ondernemers die nu gebruik maken van de Bbz-regeling.

Bron: Rijksoverheid.nl.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20