• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Bespaar op je belastingen. Fiscale eindejaarstips voor zzp'ers!

Belasting betalen…daar kom je niet onderuit. Maar je wilt natuurlijk niet teveel belasting betalen! Hier vind je een aantal handige tips waarmee je kunt bekijken of je niet teveel belasting betaalt.

Heb jij afgelopen jaar al goed in beeld qua financien? Wellicht is het slim om nu nog even te investeren, of kan je beter wachten tot januari? Hierbij enkele tips van Martijn Pennekamp, de oprichter van ikwordzzper.nl om 2012 (fiscaal vriendelijk) goed af te sluiten.

Investeringsaftrek

Als je geïnvesteerd hebt als zzp’er, heb je misschien recht op een extra aftrekpost, je moet dan wel minimaal € 2.300,-- investeren. Stel dat je nu net op de grens zit dan is het raadzaam om eventueel een extra investering te doen. Het bedrag van je investering moet dan meer zijn dan € 2.300,--. Van het bedrag boven dit bedrag kan je dan vanaf 28% investeringsaftrek krijgen.

Willekeurig afschrijven

Tijdens de eerste drie jaar als ondernemer mag je de investeringen in jouw onderneming willekeurig afschrijven. Het is het handigst om af te schrijven als je winst hoog is. Bepaal aan de hand van je boekhouding van dit en vorig jaar of het slim is dit jaar meer af te schrijven dan normaal. Er zijn echter wel een aantal regels waar je je aan moet houden. Lees hier meer.

Zakelijke kosten via de prive rekening

  • Voer je alle zakelijk gemaakte kosten wel op?
  • Wist je dat je jouw internetabonnement als ondernemer zakelijk mag aftrekken?
  • Wist je dat je een deel van je prive energierekening zakelijk mag opvoeren? Lees hier meer.
  • Wist je dat je er een fiets van de zaak regeling bestaat? Lees hier meer.
  • Wist je dat je kosten van een prive auto mag aftrekken? Lees hier meer.
  • Wist je dat je een deel van de btw van de brandstof en onderhoud van een prive auto mag verrekenen? Lees hier meer.

Verlaag je belastbare winst

Fiscale oudedagsreserve

Kijk of je gebruik wil maken van de zogenaamde FOR / oudedagsreserve, waarmee je 12% van je winst (wel tot een maximumbedrag) mag reserveren.
De maximale toevoeging is € 9.542. De toevoeging wordt verminderd met de pensioenpremies die ten laste van de winst komen. De oudedagsreserve mag door de toevoeging niet uitkomen boven het ondernemingsvermogen. De toevoeging aan de oudedagsreserve moet je zelf berekenen. Dit bedrag is dan fiscaal onbelast in dit jaar.

Banksparen of lijfrente

Stort geld in een bankspaarproduct of lijfrente, dan is dat bedrag fiscaal aftrekbaar. Meer informatie over banksparen lees je hier en welk bedrag je maximaal mag storten in een lijfrente kan je hier berekenen.

Aftrekbare kosten eerder betalen

Als je een hoge winst hebt in 2012: bekijk dan of je bepaalde kosten vooruit kunt betalen! Bijvoorbeeld je premie arbeidsongeschiktheidsverzekering of de rente van je hypotheek.

Prive spaargeld verlagen

Over je spaargeld betaal je ook belasting. Als je veel spaargeld hebt, bekijk dan eens of je extra kunt aflossen op je hypotheek. Boven een vermogen van € 21.139 (€ 42.278 voor fiscale partners) betaal je 1,2% vermogensrendementsheffing. Zit je net op deze grens dan is het raadzaam om te kijken of je bijvoorbeeld extra kunt aflossen op de hypotheek of een storting te doen in een fiscaal vriendelijk spaarproduct.

Stel dat een deel van je spaargeld op de prive rekening eigenlijk zakelijk verrmogen is. Zorg dan dat je het bedrag boven de grens van € 21.139,-- p.p. terugstort op de zakelijke spaarrekening. Hou wel rekening met het eventueel kwijtraken van een bonusrente op de prive spaarrekening. Het kwijtraken van een bonus kan meer kosten dan de 1,2% die je bespaart.

Sluit dit jaar nog een arbeidsongeschiktheidsverzekering af

Tegenwoordig betaal je bij de meeste verzekeraars eenmalig advieskosten voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Deze kosten lopen snel op tot een bedrag van € 1000,--. Deze kosten zijn vanaf 2013 niet meer aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Ben je van plan deze maand of volgende maand een verzekering af te sluiten. Vraag dan jouw tussenpersoon om nog dit jaar een rekening voor de advieskosten dan kan je ze dit jaar nog aftrekken.

Maak volgend jaar meer winst

De MKB-winstvrijstelling gaat in 2013 omhoog van 12 naar 14%, kan je een factuur nog een paar weken uistellen waardoor je winst wordt verlegd naar 2013 dan pak je 2% extra mee!

 

Kom je er zelf niet uit?

Wij werken samen met ruim 20 boekhoudkantoren die jou graag op weg helpen met het verlagen van je belastingen, bezoek www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een kantoor bij jou in de buurt. Het adviesgesprek is vrijblijvend.

Verder kan je met Tentoo contact opnemen tot 22 december, zij geven gratis fiscaal advies.

 

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20