gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Belastingdienst: zelfstandigenchecks zijn niet rechtmatig

11 februari 2019

Schijnzelfstandigheid blijft een vaag begrip onder veel zzp'ers en opdrachtgevers. Want wanneer is iemand nu echt zelfstandig en wanneer niet? Diverse websites bieden zzp'ers de mogelijkheid om een betaalde check of test te doen, waarmee zij een certificaat krijgen die aantoont dat ze écht zelfstandig zijn. Dat is misleidend, vindt de Belastingdienst.

Dat meldt Trouw.nl vandaag. Bij websites als Multiflexx en DBA-erkend kunnen zzp'ers een betaalde test doen die ze duidelijkheid verschaft over hun zelfstandigheid. Multiflexx geeft een 'ZZP Certificaat', DBA-erkend geeft een 'DBA Erkend rapport'. De zzp'ers komen dan in een register, zodat opdrachtgevers uit een 'veilige zzp'er' kunnen kiezen.

Een vergelijkbare test wordt gratis aangeboden via de Belastingdienst.

Schijnzekerheid

De Belastingdienst geeft aan niet bekend te zijn met de certificaten. Een woordvoerder meldt aan Trouw dat dergelijke checks suggereren zekerheid te bieden terwijl die zekerheid alleen van de Belastingdienst kan komen.

Wet DBA

De voormalige wet DBA verving in 2016 de VAR-verklaring en is in het leven geroepen om te verduidelijken wanneer een zzp'er wel of niet schijnzelfstandig is. Wegens de kritiek en ingewikkeldheid is uitvoering van de wet uitgesteld tot 1 januari 2020. Tot die tijd deelt de Belastingdienst alleen boetes uit aan bewust kwaadwillenden.

Heb jij zelf vragen over de wet DBA? Word dan lid van Het Ondernemerscollectief en maak gebruik van de wet DBA helpdesk.

Ontbijtseminar

Wil jij er zeker van zijn dat je veilig aan de slag gaat voor jouw opdrachtgever? Laat je dan informeren door arbeidsmarkt professionals van Uniforce tijdens het gratis ontbijtseminar op donderdagochtend 21 maart in Culemborg. Lees hier meer.

Terug naar overzicht

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord