• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Belastingdienst moet stoppen met gebruik BSN in btw-nummer

De Belastingdienst moet van de privacy autoriteit vanaf 1 januari 2019 stoppen met het gebruik van Burgerservicenummers in het btw-nummer van ondernemers met een eenmanszaak. Een flinke uitdaging voor de Belastingdienst, maar noodzakelijk volgens onderzoek van de Autoriteit Persoonsgegevens. Als deze aanpassing niet wordt doorgevoerd, dan kan de Belastingdienst een dwangsom opgelegd krijgen.

Zelfstandigen, veelal zzp’ers, moeten hun btw-identificatienummer vermelden op hun facturen en website. Het nummer wordt toegekend door de Belastingdienst. Het nummer is opgebouwd uit het Burgerservicenummer (BSN), voorafgegaan door NL en de toevoeging B, plus een volgnummer. Omdat het btw-identificatienummer het BSN bevat, is het mogelijk om er fraude mee te plegen.

Identiteitsfraude

Uit een rapport van het ministerie van Binnenlandse Zaken blijkt dat er in Nederland 600.000 gevallen van identiteitsfraude per jaar plaatsvinden. Maar liefst 9% van die fraudegevallen is gerelateerd aan het BSN. Door het nummer bij zzp'ers openbaar te maken, zadelt de Belastingdienst hen op met het risico van identiteitsfraude. In combinatie met andere persoonsgegevens, zoals woonplaats, geboortedatum en bankrekeningnummer, kunnen fraudeurs op naam van de zzp'er bijvoorbeeld bestellingen doen, een auto huren of goederen te koop aanbieden op internet, zonder die na betaling te leveren.

Strijd privacywet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft onderzocht of de Belastingdienst een wettelijke grondslag heeft voor het verwerken van het Burgerservicenummer (BSN) in btw-identificatienummers. De AP stelt dat het gebruik van het BSN in het btw-nummer in strijd is met de privacywet.

Ingewikkeld

Staatssecretaris Snel van Financiën zegt in een reactie dat hij de vaststelling van de AP terecht vindt en dat hij de gang van zaken graag wil verbeteren. Maar hij voegt eraan toe dat het bsn-nummer echt in de "haarvaten van het fiscaal systeem zit, dus dat dit niet iets is wat één, twee, drie is opgelost". Hoe lang dat gaat duren, weet de staatssecretaris niet.

De Belastingdienst kan niet zeggen of 1 januari haalbaar is. Snel zal na de zomer de Tweede Kamer informeren hoe de fiscus het probleem aan gaat pakken.

Onderzoek naar de vewerking van BSN in btw-identificatienummers door de Belastingdienst.

 

Bron: NOS.nl

Blogs

ZZP Agenda