gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Belastingdienst gaat extra controleren op zelfstandigenaftrek

3 maart 2020

De Belastingdienst maakt bekend dit jaar aangiftes extra te gaan controleren op het recht op zelfstandigenaftrek. Voor deze groep zijn  extra hulpteksten in de online aangifte toegevoegd, om te helpen bij het juist en volledig invullen van het winstgedeelte.

Ondernemers voor de inkomstenbelasting kunnen in aanmerking komen voor een aantal aftrekposten en regelingen, zoals de MKB-winstvrijstelling. Om te controleren of iemand ondernemer is voor de inkomstenbelasting, wordt gekeken naar onder andere omzet, de mate van zelfstandigheid en het ondernemersrisico.

Voor bepaalde aftrekposten geldt bovendien dat zij ten minste 1.225 uur aan hun onderneming moeten besteden, dit is het urencriterium. Aan het begin van de online aangifte brengt de Belastingdienst de OndernemersCheck onder de aandacht. Deze check geeft zzp’ers aan de hand van 20 vragen een indicatie of zij ondernemer zijn voor de inkomstenbelasting.

Nieuw is dat dit jaar extra hulpteksten in het programma zijn toegevoegd. Zo verschijnt er een melding als de ondernemer een lage omzet opgeeft in combinatie met een hoog aantal uren die zijn besteed aan bedrijfsactiviteiten. Die combinatie ligt niet voor de hand waardoor er volgens de Belastingdienst hoogstwaarschijnlijk geen gebruik gemaakt kan worden van aftrekposten die afhankelijk zijn van het urencriterium.

Zelfstandigenaftrek bij lage omzet

Eind februari stuurde de Belastingdienst veel ondernemers die in de aangiften 2018 zelfstandigenaftrek hebben aangegeven, een brief over de voorwaarden van de zelfstandigenaftrek. Het gaat om brieven aan zzp’ers die in hun btw-aangiften over 2019 een jaaromzet van minder dan € 10.000,- aangaven. Vanwege deze omzet is de kans groot dat zij niet voldoen aan de voorwaarden voor toepassing van de zelfstandigenaftrek. Wanneer dit het geval is mogen zij de zelfstandigenaftrek niet toepassen.

Rond deze tijd doen ruim 1,4 miljoen ondernemers, waaronder veel zzp’ers de aangifte inkomstenbelasting over 2019. Zo’n 450.000 van hen vullen zelf de belastingaangifte in.

Tip

Om te bewijzen dat je daadwerkelijk 1225 uur hebt besteed (directe en indirecte uren tellen mee) is het belangrijk dat je deze uren op een goede manier geregistreerd. Onderaan dit artikel kun je een handig registratieformulier downloaden.

Ga voor meer informatie naar belastingdienst.nl/ondernemers. Bij vragen kun je ook contact opnemen met onze Fiscale Helpdesk.

 

Terug naar overzicht

Downloads

Uren en kilometerregistratie 2020 

Uren en kilometerregistratie in Excel voor 2020

Bekijk alle downloads

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord