• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Ambiteuze starters krijgen ruim baan als het aan Kamp ligt.

Ambitieuze en vernieuwende ondernemers krijgen volop de ruimte om zonder onnodige belemmeringen te ondernemen. Dat is de kern van het actieplan Ambitieus Ondernemerschap dat Minister van Economische Zaken Henk Kamp vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het actieplan bevat meer dan 30 concrete voorstellen die het startups en groeiende ondernemers makkelijker maken om succesvol te ondernemen en snel door te groeien.

Ambitieuze en vernieuwende (startende) ondernemers krijgen volop de ruimte om zonder onnodige belemmeringen te ondernemen. Dat is de kern van het actieplan Ambitieus Ondernemerschap dat Minister van Economische Zaken Henk Kamp op 17 januari naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Het actieplan bevat meer dan 30 concrete voorstellen die het startups en groeiende ondernemers makkelijker maken om succesvol te ondernemen en snel door te groeien.

1 op de 8 = ondernemer
'Ambitieuze ondernemers zijn een bron van vernieuwing en nieuwe banen. Hun bijdrage aan onze economische groei is van onschatbare waarde. Met dit actieplan geven wij ze alle ruimte en nemen we belemmeringen weg,' aldus de bewindsman. Dankzij de voorstellen krijgen startups en groeiende ondernemers betere toegang tot essentiële groeifactoren zoals kapitaal, kennis en de wereldmarkt. Kamp: 'We zorgen ervoor dat deze ondernemers in staat zijn om in Nederland en over de grenzen heen nóg succesvoller te worden. Daar profiteren we allemaal van.' Volgens Kamp verdient 1 op de 8 werkenden in Nederland zijn of haar brood als ondernemer.

Toegang tot de wereldmarkt
Een speciale gezant van de Nederlandse overheid moet er voor zorgen dat de internationale positie van startups en groeiers versterkt wordt. Deze zogeheten ‘special envoy’ zal opereren vanuit de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) en gaat Nederlandse bedrijven helpen om in het buitenland voet aan de grond te krijgen. Ook zal hij buitenlandse startups en snelle groeiers werven om naar Nederland te komen. Beloftevolle startups die de ambitie hebben om zich in Nederland te vestigen worden daartoe aangemoedigd door het instellen van een startupvisum. Kamp: 'Met dit visum wordt Nederland aantrekkelijker voor buitenlandse startups en groeiers. Dat is van belang omdat zij hier kunnen bijdragen aan een hoogwaardige, innovatieve en uitdagende bedrijfscultuur.'

Toegang tot kapitaal
Om de toegang tot financiering te bevorderen, worden reguliere financieringsvormen en alternatieve financieringsvormen beter toegesneden op de wensen van startende en groeiende ondernemers. Zo komt er 75 miljoen euro beschikbaar voor vroege fase financiering. Ook komt er betere informatievoorziening over financiering zodat ondernemers meer bewust zijn van de kansen die daar liggen.

Lees hier de brief die Henk Kamp naar de Tweede Kamer stuurde op 17 januari.

Blogs

ZZP Agenda