• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ACM: schijnzelfstandige zzp'er mag aanspraak maken op tariefafspraken in cao’s

Er mogen geen afspraken over tarieven voor zzp'ers worden vastgelegd in cao’s. Dat vindt de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Zzp’ers moeten zelf bepalen tegen welk tarief zij werken, vindt de ACM. Het verbod op tariefafspraken geldt echter niet voor schijnzelfstandige zzp'ers.

Schijnzelfstandige zzp’ers zitten vaak in dezelfde werksituatie als werknemers. De uitzondering zou voor deze schijnzelfstandigen gelden, omdat deze schijnzelfstandigen minder vrijheid hebben dan andere zzp’ers om te beslissen hoe zij hun werk uitvoeren.

Tariefafspraken verhinderen onafhankelijkheid

Een minimumtarief zit de zelfstandigheid van zzp’ers in de weg, vindt de ACM. Zzp’ers bepalen zelf tegen welk tarief zij werken en afspraken over tarieven verminderen de concurrentie tussen ondernemers. Daarom zouden cao-partijen geen collectieve tariefafspraken mogen maken.

Meer zorgen over zzp'ers

De toename van zzp’ers zorgt niet alleen voor een meer flexibele arbeidsmarkt, maar leidt ook tot meer discussie over het inkomen en de sociale zekerheid van zelfstandig ondernemers. Denk daarbij aan arbeidsongeschiktheid, pensioen of een inkomen bij werkeloosheid.

Leidraad

De ACM is een onafhankelijke toezichthouder en publiceerde afgelopen vrijdag, 24 februari 2017, de leidraad voor tariefafspraken. Ook staat hierin meer informatie over wanneer een zzp’er in dezelfde werksituatie zit als een werknemer. De ACM doet suggesties aan cao-partijen om te voorkomen dat er in cao’s verboden afspraken komen te staan. Je kunt de leidraad hier vinden.

Bron: ACM.

Blogs

ZZP Agenda