• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Aantal zzp'ers met tweede baan in loondienst toegenomen

Zo’n 250.000 Nederlanders hadden in 2016 naast hun bestaan als zelfstandig ondernemer óók een baan in loondienst. De reden voor het combineren van ondernemerschap met een baan in loondienst is vooral vanwege persoonlijke ontwikkeling en de afwisseling. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Stijging

Daarmee neemt het aantal zzp’ers met daarnaast een baan in loondienst toe. In 2006 combineerden bijna 180.000 ondernemers hun zelfstandigenbestaan met een baan, tien jaar later is dat aantal gestegen naar ruim 250.000.

Ontwikkeling en afwisseling

Voor zij die zowel zzp'er als werknemer zijn, gelden vooral persoonlijke ontwikkeling en afwisseling als belangrijke motieven. Zo kunnen zij zich op meerdere gebieden ontwikkelen. Financiële noodzaak wordt minder vaak genoemd door hen dan door mensen die twee werknemersbanen hebben. Toch vinden zzp’ers-werknemers het belangrijker om op de lange termijn aan het werk te kunnen blijven én hechten ze veel waarde aan de zekerheid van het inkomen uit loondienst.

Vaker vrouw en hoogopgeleid

Zij die zowel zzp'er als werknemer zijn, gaven aan ongeveer 38 uur per week te werken – dat is flink meer dan de gemiddeld 30 uur per week van werknemers met twee banen in loondienst. Vooral vrouwen en hoogopgeleiden combineren het ondernemerschap met een dienstbetrekking. Ook zijn het vaker ondernemers van 25 tot 45 jaar dan jonger of ouder dan dat.

Hier vind je meer informatie.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

mei
23
mei
28