gasten online
Registreer en profiteer!
 

Zzp’er in de zorg, pas op voor bemiddelaars

22 oktober 2013

In het begrotingsakkoord is de zelfstandige aftrek met rust gelaten. Vele zzp’ers zijn opgelucht, want dat scheelt toch weer mooi een paar tientjes per maand. Echter in datzelfde akkoord is aangekondigd dat schijnzelfstandigheid zal worden aangepakt.

Afgelopen weken zijn de eerste stappen gezet door 250 zzp’ers in de zorg hun VAR verklaring in te trekken.

Wanneer ben je schijnzelfstandig?

Om jezelf zelfstandig ondernemer te kunnen noemen moet je aan een aantal criteria voldoen. Deze criteria zijn o.a.:

  • Zorg voor diverse opdrachtgevers, voor onbepaalde tijd bij 1 opdrachtgever werken is een basis welke behoort bij een werknemersituatie.
  • Er mag geen gezagsverhouding zijn, bepaald jouw opdrachtgever voor 100% hoe je bepaalde werkzaamheden moet uitvoeren en heb je zelf geen invloed dan past dat niet bij zelfstandigheid.
  • Als zzp’er loop je risico, werk je via een bemiddelaar en loopt die bemiddelaar het risico dan ben je geen zelfstandig ondernemer.
  • Mag je zelf voor vervanging zorgen of regelt de bemiddelaar dat? Als je zelf geen inspraak hebt dan past dat niet bij zelfstandig ondernemerschap.
  • Streef naar winst, op het randje van de fiscale voordelen ondernemen is iets wat de belastingdienst niet leuk vind.

Het is dus erg belangrijk om contracten met tussenbureaus goed door te lezen en daarbij af te wegen of deze regels de zelfstandigheid beperken. Mocht dit zo zijn dan is het van belang om naast de opdrachten via dit tussenbureau óók zelf actief opdrachten te zoeken. Zorg voor een website, visitekaartjes en briefpapier, ga langs netwerkbijeenkomsten, reageer op opdrachten etc. Bewaar overal kopieën van zodat je de Belastingdienst kunt laten zien dat je jezelf als zelfstandige presenteert. Wanneer je jouw opdrachten enkel via het tussenbureau krijgt dan is het aan te raden om een andere oplossing te zoeken.

Oplossing?

Ben jij jouw VAR kwijtgeraakt dan zou je kunnen overwegen om een zogenaamde declarabele uren BV (DUBV) te starten. Je komt dan in dienst van jouw eigen BV en kunt de opdracht zonder VAR doorzetten.

Conclusie

Starten als zzp’er in de zorg kan een uitdaging zijn, maar zorg wel dat je ondernemend bent zodat de belastingdienst jou ook serieus neemt als zelfstandige zorg professional.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

22 maart 2019

Tips voor snellere wifi op kantoor

1 april 2019

Eenvoudig jouw online omzet verhogen als zzp'er

22 maart 2019

Veilig op openbare wifi werken als zzp'er

5 maart 2019

Tips om jouw online omzet te verhogen als zzp'er

Toon alles...

 
   

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.