gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Aantal zzp'ers groeit

5 juli 2016

Uit het rapport ‘Opmars zzp’er zet door ondanks nieuwe regelgeving’ van ABN Amro Economisch Bureau sector Zakelijke Dienstverlening blijkt dat het aantal vaste banen afneemt en het aantal flexibele banen groeit.

Meer flexcontracten

Op dit moment heeft 62% van de werkenden heeft een vast dienstverband. Het aantal werknemers in vaste dienst daalde de afgelopen jaren flink. Het aantal vaste contracten daalde van 5,66 miljoen in het eerste kwartaal van 2003 tot 5,15 miljoen in het eerste kwartaal van 2016. Dit is een afname van 510.000.

De beroepsbevolking nam tussen het eerste kwartaal van 2003 en het eerste kwartaal van 2015 met 516.000 toe. Omdat het aantal werknemers in vaste dienst afnam, betekent dit dat het aantal flexcontracten steeds verder groeit. Na het aantal oproepkrachten is het aantal zzp'ers het hardst gestegen.

Zzp'ers

Een van de oorzaken voor de opkomst van zzp'ers is dat deze ondernemers relatief vaak actief zijn in steeds belangrijkere groeisectoren zoals de zakelijke dienstverlening en ICT. Door de digitale mogelijkheden wordt de drempel om zzp’er te worden steeds lager. Daarnaast biedt de overheid zzp'ers (nog) fiscale voordelen (zelfstandigenaftrek en MKB-winstvrijstelling), waardoor het aantrekkelijker is om als zelfstandige aan de slag te gaan. Naast deze structurele veranderingen draagt ook de opgaande conjunctuur bij aan de groei van het aantal zzp'ers.

Onzekerheid Wet DBA

De onzekerheid die de nieuwe Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (wet DBA) met zich meebrengt, kan op korte termijn remmend werken op de ontwikkeling van het aantal zzp'ers in Nederland. Er heerst namelijk onduidelijkheid over hoe de Belastingdienst gaat handhaven en hoe de modelovereenkomsten opgesteld moeten worden. Er zijn signalen dat werkgevers hierdoor geen zzp'ers meer willen inhuren en hen alleen nog maar via uitzendbureaus inhuren.

ABN AMRO verwacht echter dat ondanks deze onduidelijkheid de opmars van zzp'ers op de langere termijn doorzet en dat het aantal zzp'ers ook de komende twee jaar zal groeien. Hier lees je meer.

Terug naar overzicht


 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord