• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Leestijd: 4 min

#ZZPUpdate week 18: Aantal zzp’ers groeide afgelopen jaar met 43.000, nieuw keurmerk tegen schijnzelfstandigheid in de maak, toename zzp’ers en afname flexwerkers in de zakelijke dienstverlening

Ikwordzzper.nl praat je bij. Deze week:

Aantal zzp'ers is afgelopen jaar met 43.000 gegroeid

De CBS-publicatie 'De arbeidsmarkt in cijfers 2024' die deze week verscheen, meldt dat het aantal banen van zelfstandigen in 2024 met 51 duizend is gestegen tot ruim 2,6 miljoen, wat neerkomt op 22% van alle banen in Nederland. Hetzelfde percentage als in de jaren '70 en '80 van de vorige eeuw. Vooral in de zakelijke dienstverlening is het aandeel hoog, met drie op de tien zelfstandigenbanen. In verhouding met het totaal aantal banen in een bepaalde tak, zijn er in de landbouw, visserij en bouw de meeste zzp'ers actief. Zelfstandigen vormen een groeiend deel van de totale werkgelegenheid, die in 2024 uitkwam op gemiddeld 11,6 miljoen banen.

Aan de aanbodzijde van de arbeidsmarkt is het aantal zelfstandigen gegroeid met 43 duizend ten opzichte van een jaar eerder, tot een totaal van 1,8 miljoen. Deze toename past binnen de bredere stijging van het aantal werkenden, dat in 2024 uitkwam op 10,3 miljoen mensen. Zelfstandigen spelen een steeds grotere rol binnen de arbeidsmarkt, wat onder andere bijdraagt aan de flexibilisering van arbeid.

Bron: CBS

Nieuw keurmerk moet schijnzelfstandigheid voorkomen

De huidige uitdagingen vragen om nieuwe oplossingen, vindt ook Margreet Drijvers, programmamanager van de ABU (Algemene Bond Uitzendondernemingen). De ABU ondersteunt de bemiddeling van zzp'ers. Er was al een platform voor zzp-intermediairs, I-ZO (Intermediairs voor Zelfstandig Ondernemers Nederland), dat nu verder wordt ontwikkeld. In maart stemde het ABU-bestuur in met een programma voor de zzp-dienstverlening en een sectorbreed keurmerk met als doel zowel zzp'ers als opdrachtgevers meer zekerheid te geven over de kwaliteit van de dienstverlening en het vertrouwen tussen de partijen te vergroten.

Lees ook het artikel: Wat kun je doen om schijnzelfstandigheid te voorkomen als zzp'er?

Drijvers benadrukt dat goed werk belangrijker is dan de contractvorm zelf. Dit betekent eerlijke en duurzame arbeidsverhoudingen voor zzp'ers en opdrachtgevers. Het keurmerk helpt om werk goed geregeld te krijgen en draagt bij aan een flexibele en toekomstbestendige arbeidsmarkt en het voorkomen van schijnzelfstandigheid. De ABU zet zich daarnaast de komende jaren verder in voor het verbeteren van de wet- en regelgeving rondom zzp'ers en het creëren van een arbeidsmarkt die goed werk voor iedereen ondersteunt, ongeacht het type contract.

Bron: ZiPconomy

Boekhoudpakketten vergelijken?

Ben jij als (startende) zzp'er op zoek naar een geschikt online boekhoudprogramma om jouw administratie (deels) zelf te doen? We hebben voor jou een aantal gangbare aanbieders op een rijtje gezet.

Boekhoudpakketten vergelijken
Boekhoudpakketten vergelijken?

Zakelijke dienstverlening: aantal zzp'ers groeit, aantal flexwerkers krimpt

Zoals ook uit de cijfers van het CBS blijkt, is het aandeel zzp'ers aanzienlijk hoger in de zakelijke dienstverlening dan in andere sectoren (en naar verwachting zal de sector blijven groeien: 1,5% in 2025 en 1% in 2026 ). De flexibele schil in de sector – zzp'ers plus werknemers met tijdelijke of oproepcontracten – beslaat op dit moment ongeveer 45% van de werkzame personen. In de afgelopen vijf jaar nam het aantal zzp'ers in de sector met 38% toe, terwijl het aantal andere flexwerkers juist afnam. Deze ontwikkeling wijst op een duidelijke voorkeur voor het zzp-schap binnen de sector, maar stelt ook nieuwe eisen aan opdrachtgevers en wetgeving.

Lees ook het artikel: Flexwerken als zzp'er: zo pak je dat aan!

Sinds de Belastingdienst weer volledig handhaaft op schijnzelfstandigheid lopen opdrachtgevers die zzp'ers inzetten het risico op naheffingen. Als reactie stappen steeds meer zzp'ers over op een bv-structuur, omdat de Belastingdienst dan minder snel een arbeidsrelatie aanneemt. Deze ontwikkelingen zetten de positie van zzp'ers in de zakelijke dienstverlening onder druk en kunnen op termijn leiden tot een structurele verschuiving in de organisatie van werk in de sector.

Bron: ABN AMRO

Zzp-beleid in Europa: wat we kunnen leren van België en Zwitserland

In een recent afgerond onderzoek heeft Nienke Veldhuis, oud-masterstudent Arbeidsrecht, de kwalificatie van platformarbeid in vijf Europese landen onder de loep genomen. Haar scriptie toont aan hoe verschillende landen, waaronder Nederland, België, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Zwitserland, uiteenlopende benaderingen hanteren voor de vraag of een werkrelatie als zelfstandige of werknemer gekwalificeerd moet worden. Veldhuis wijst op het sectorale systeem in België, waar duidelijke richtlijnen per sector bestaan, en het Zwitserse model, dat arbeidsrecht en socialezekerheidsrecht strategisch splitst. Ze adviseert Nederland om internationale vergelijkingen te combineren met sectorale precisie om zo het arbeidsrecht toekomstbestendig te maken.

Veldhuis: 'De Deliveroo– en Uber-zaken zijn voorbeelden van hoe platformbedrijven ontwikkelingen in gang zetten die pas juridisch vitaal worden zodra de gevallen omvangrijker zijn'. Ze benadrukt de waarde van academisch onderzoek in het publieke debat, waarbij kritische wetenschappers een brug slaan tussen praktijk en recht. Veldhuis pleit voor het verduidelijken van rechten voor zzp'ers, bijvoorbeeld het recht op transitievergoeding voor platformwerkers, om de complexiteit van schijnzelfstandigheid begrijpelijker te maken voor een breder publiek.

HeadFirst Group

 

Lees hier al het nieuws van ikwordzzper.nl

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Wet DBA / VBAR (schijnzelfstandig) helpdesk

Heb je vragen als: wat zijn mijn risico's, ben ik schijnzelfstandig of: wat gebeurt er nu de handhaving van de wet (opnieuw) wordt opgepakt?

De helpdesk van Het Ondernemerscollectief staat voor jou en je vragen klaar.

Onze partners