• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

20% van de starters in de bouw is Oost-Europees volgens Zelfstandigen Bouw

Vijf zzp'ers starten vandaag - Dag van de Arbeid - met hun nieuwe bouwbedrijf. En daar is moed voor nodig, want uit cijfers van brancheorganisatie Zelfstandigen Bouw blijkt dat van de starters, een aanzienlijk deel het na een tot drie jaar alweer opgeeft.

Vijf zzp'ers starten vandaag - Dag van de Arbeid - met hun nieuwe bouwbedrijf.

En daar is moed voor nodig, want uit cijfers van brancheorganisatie Zelfstandigen Bouw blijkt dat van de starters, een aanzienlijk deel het na een tot drie jaar alweer opgeeft. De vijf worden op weg geholpen door een bouwmarkt. Ze hebben de afgelopen maanden een intensieve training gevolgd om als zzp'er hun brood te verdienen.

Rompslomp
Vol vertrouwen in de toekomst, met de blik op kansen en niet op bedreigingen. Dat zeggen bijvoorbeeld Rogier Zewald (33) in Arnhem en Elisa Brinkhof (20) uit Landgraaf. "De crisis in de bouw is heftig, maar aan renovatie willen mensen zeker geld uitgeven", zegt Brinkhof. En wat zij ook merkt: dat vooral ouderen het erg prettig vinden als opeens een vrouw bij hen in huis komt klussen.

Brinkhof snapt dan ook niet dat er niet meer vrouwen de bouw in gaan. "Ik bedoel: als je zo dik de make-up op je gezicht kunt plamuren, kun je toch ook een muurtje doen? Maar je moet het wel willen natuurlijk."

Zewald was ooit accountmanager bij een groot telecombedrijf, maar zijn droom is als zzp'er aan de slag te gaan. En nu lijkt dat te gaan lukken. Ook al levert dat veel zorgen en rompslomp op, zoals de administratie. Immers, als een zelfstandige zonder personeel ziek wordt, betekent dat geen inkomsten. "Of je moet je verzekeren, en dat is aan de prijs. Maar ja, dat soort zaken hoort erbij."
Kantoren

"We moeten volgens onze premier niet somberen, maar positiever naar de toekomst kijken. Vanuit die gedachte helpen wij deze vijf mensen die de crisistijd juist aangrijpen om hun leven een positieve wending te geven", aldus een woordvoerder van bouwmarkt Hornbach, die de zzp'ers steunt.

Er circuleren verschillende cijfers over het aantal zzp'ers in de bouw. FNV Bouw houdt het op 100.000, Zelfstandigen Bouw heeft het over 60.000 actieve zzp'ers.

"Inmiddels werkt het merendeel van deze zzp'ers in de onderhoudsmarkt nu de nieuwbouw van woningen en kantoren op een dieptepunt is gekomen", zegt voorzitter Charles Verhoef van Zelfstandigen Bouw. "Van deze 60.000 zzp'ers zijn ongeveer 10.000 tot 15.000 zzp'ers van Oost-Europese komaf. Van de startende zzp'ers is ongeveer 20 procent van Oost-Europese komaf."

Bron: NOS

Blogs

ZZP Agenda