Dossier: Belastingen

Als zzp'er heb je te maken met verschillende soorten belasting, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Daarnaast moet je goed in de gaten houden of en hoe je belastingvoordeel kunt behalen door diverse regelingen en aftrekposten. In dit dossier voegen we de belangrijkste informatie hierover samen.

Auto op de zaak of privé?

Auto op de zaak of privé?

Zet je als zzp' de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? De regels omtrent het zakelijk rijden van een privé auto en het privé rijden van een zakelijke auto veranderen regelmatig. Welke keuze is voor jou het meest voordelig?

 

Mag je reiskosten aftrekken als zzp'er?

Mag je reiskosten aftrekken als zzp'er

Ben jij zzp'er en veel onderweg met de auto of het openbaar vervoer? Dan ben je vast benieuwd of je reiskosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. In dit artikel lees je alles over het aftrekken van reiskosten als zelfstandige.

Drie tips om dit jaar nog belasting te besparen

Drie tips om dit jaar nog belasting te besparen

Door juiste beslissingen te nemen kan je dit jaar nog belasting besparen of terug krijgen. In deze blog lichten we drie manieren toe: de kleine ondernemersregeling voor de btw, de oudedagsreserve en de investeringsaftrek.

Laat geen geld liggen

Laat geen geld liggen

Waar heb je recht op als zzp’er indien je in een situatie belandt waarvoor je als werknemer als vanzelfsprekend verzekerd bent? Veel zzp’ers gaan ervan uit dat je je als zelfstandige overal zelf voor moet verzekeren. Toch zijn er ook enkele uitkeringen waar jij als zzp’er wel degelijk recht op hebt, uiteraard als je aan de voorwaarden voldoet.

Zelf je aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er! Weet je het wel zeker?

Zelf je aangifte inkomstenbelasting doen als zzp'er

Wie begint met ondernemen, zal merken dat het invullen wel iets anders gaat dan voor particulieren. Waar moet je allemaal op letten als zzp’er? En was is handiger: zelf aangifte doen of uitbesteden aan een boekhouder?

Bereken netto besteedbaar inkomen als zzp'er

Bereken netto besteedbaar inkomen als zzp'er

Wil je snel weten wat je netto over zal houden als zzp'er? Bereken dan jouw besteedbaar inkomen met onze netto besteedbaar inkomen calculator. Het bedrag onder aan de streep geeft jou een goed beeld van je nieuwe netto inkomen.

Wat hou ik netto over als zzp'er?

Wat hou ik netto over als zzp'er

Een veelgestelde vraag van zzp'ers is: wat hou ik netto eigenlijk over als ik een bepaald uurtarief bereken? Om jezelf een beeld te geven van je netto besteedbaar inkomen hebben wij de netto zzp calculator ontwikkeld. Met deze rekenmachine bereken je snel je nettoloon als zzp'er.

Aftrek van prive (eerder) aangekochte zaken

Aftrek van privé (eerder) aangekochte zaken

Hoe zit het met privé gekochte spullen die je als zzp'er gaat gebruiken? Mag je de aankoopkosten daarvan aftrekken? En mag dat volledig of slechts voor een gedeelte ervan? Is de bij de aankoop betaalde btw aftrekbaar? Je leest het in dit artikel.

Zijn de kosten van mijn opleiding aftrekbaar als zzp'er?

Zijn de kosten van mijn opleiding aftrekbaar als zzp'er?

Wanneer je een opleiding, cursus of seminar volgt, kun je die kosten in jouw aangifte inkomstenbelasting of als bedrijfskosten aftrekken. Wat zijn de mogelijkheden? Dat lees je in dit kennisartikel.

De beste boekhoudpakketten voor zzp'ers vergelijken

De beste boekhoudpakketten voor zzp'ers vergelijken

Eenvoudig je belastingzaken regelen doe je met een online boekhoudpakket. Op deze pagina vind je een overzicht van de Nederlandse online boekhoudprogramma’s voor zzp’ers.

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er?

Wat zijn de fiscale aftrekposten als zzp'er

Welke fiscale aftrekposten kan ik benutten zodat ik zo weinig mogelijk belasting moet betalen? Het beste kun je die vraag stellen aan een boekhouder. Die heeft er immers voor geleerd. Ook heb ik een handige tool gevonden op internet, waar je met behulp van een online berekening precies kan uitrekenen wat jouw maximale fiscale voordeel kan zijn.

Hoeveel omzetbelasting (btw) draag je af als zzp'er?

Hoeveel omzetbelasting (btw) draag je af als zzp'er?

Als zelfstandig ondernemer heb je te maken met verschillende fiscale heffingen. Naast de inkomstenbelasting betaal je (vaak) ook omzetbelasting zzp, ook bekend als btw-aangifte. Wat  de omzetbelasting zzp inhoudt en met welke btw-tarieven je rekening houden, lees je in dit artikel.

Is eten en drinken fiscaal aftrekbaar

Is eten en drinken fiscaal aftrekbaar?

Of het nu gaat om een zakelijke lunch of een drankje doen met een opdrachtgever: als je kosten maakt voor eten en drinken voor zakelijke doeleinden, kun je de kosten hiervan deels aftrekken. hoe dat werkt, lees je in dit kennisartikel.

 

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Voor een startende zzp'er zijn er belangrijke belastingaftrekposten. Aan de hand van het overzicht in dit artikel kun je eenvoudig controleren of jij en je adviseur (boekhouder, accountant en fiscalist) overal aan hebben gedacht.

Wat je als zzp'er in ieder geval moet weten op fiscaal gebied

Wat je in ieder geval moet weten op fiscaal gebied

Leuk is het niet om belasting te betalen, maar noodzakelijk is het wel. De Belastingdienst probeert het wel makkelijk voor je te maken. Als zzp'er krijg je te maken met de Wet DBA, btw, IB en nog veel meer andere belastingzaken. In dit artikel worden de belangrijkste zaken uitgelegd.

 

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Niet alle zakelijke kosten die je maakt als zzp'er, zijn (volledig) aftrekbaar. Daarnaast moet je onderscheid maken tussen kosten die ineens in één jaar aftrekbaar zijn en kosten die gespreid over meerdere jaren aftrekbaar zijn. In dit kennisartikel leggen we het uit.

Alles over de btw-aangifte als zzp'er

Alles over de btw-aangifte als zzp'er

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Wanneer je als zzp'er ‘waarde toevoegt’ (lees: omzet draait) bereken je daar btw over. Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. Hoe dat werkt aan waar je op moet letten, lees je in dit artikel.

Zelf je aangifte doen als zzp'er. Een goed idee?

Zelf je aangifte doen als zzp'er. Een goed idee?

Het invullen van het aangifteformulier voor de Inkomstenbelasting gaat voor een ondernemer anders dan voor particulieren. Waar moet je allemaal op letten als zzp’er? En wat is handiger: zelf aangifte doen of uitbesteden aan een boekhouder? In dit artikel geven we het antwoord.

Betaal geen belasting over een winst tot  € 33.095

Betaal geen belasting over een winst tot € 33.095

Als zzp'er hoef je in 2024 over een winst tot € 33.095 geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Je betaalt wel inkomstenbelasting, maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.

Welke fiscale voordelen heb je als zzp'er als je voldoet aan het urencriterium?

Welke fiscale voordelen heb je als zzp'er als je voldoet aan het urencriterium?

Om gebruik te kunnen maken van fiscale aftrekmogelijkheden, moet je als zzp'er voldoen aan het urencriterium. Welke dat zijn en wanneer je voldoende tijd besteedt aan je onderneming om hiervoor in aanmerking te komen, lees je in dit kennisartikel.

Wat zijn jouw fiscale aftrekposten als zzp'er?

Wat zijn jouw fiscale aftrekposten als zzp'er?

Welke fiscale aftrekposten kun je benutten om zo weinig mogelijk belasting te betalen? In deze blog krijg je enkele handige tips om geld te besparen. Ook lees je over een online tool waarmee je precies kan uitrekenen wat jouw maximale fiscale voordeel kan zijn.

Btw-aangifte doen als zzp’er: 6 valkuilen op een rij

Btw-aangifte doen als zzp'er: 6 valkuilen op een rij

Aan het eind van elk kwartaal moet je als zzp'er aangifte omzetbelasting indienen: de btw-aangifte. Helaas gaat dat niet bij alle ondernemers in één keer goed. In dit artikel zetten we de 6 belangrijkste valkuilen bij het invullen van je btw-aangifte op een rij. 

Belasting besparen met de middelingsregeling als zzp'er!

Belasting besparen met de middelingsregeling als zzp'er!

Heb je als zzp’er een (sterk) wisselend inkomen? Dan is het slim om gebruik te maken van de middelingsregeling. Hierbij bereken je je gemiddelde inkomen over drie aaneengesloten kalenderjaren. Vaak valt het gemiddelde inkomen in een lager belastingtarief dan het hoogste inkomen in deze periode. Dit kan je zomaar honderden tot zelfs duizenden euro’s schelen.

Aftrek van prive-energiekosten als zzp'er

Aftrek van prive-energiekosten als zzp'er

Ben jij zzp'er en werk je vanuit huis? In dit artikel lees je of je een deel van de energiekosten die je thuis maakt voor je werk kunt aftrekken van je fiscale winst. Daarnaast vind je informatie over óf en hoe je de btw van je energierekening kunt aftrekken in je btw-aangifte.

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Een iPhone of MacBook fiscaal aftrekken van de zaak, dat doe je zo!

Als (startende) zzp’er is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de mogelijkheden om fiscale voordelen te behalen. Een van de gebieden waarop je als ondernemer kunt profiteren, is de fiscale aftrekbaarheid van je iPhone of MacBook. In dit artikel bespreken we de belangrijkste aspecten, zoals de btw-teruggave en investeringsaftrek, en de regels die van toepassing zijn.