Dossier: Belastingen

Als zzp'er heb je te maken met verschillende soorten belasting, zoals omzetbelasting (btw) en inkomstenbelasting. Daarnaast moet je goed in de gaten houden of en hoe je belastingvoordeel kunt behalen door diverse regelingen en aftrekposten. In dit dossier voegen we de belangrijkste informatie hierover samen.

Auto op de zaak of privé?

Auto op de zaak of privé?

Zet je als zzp' de auto op de zaak of blijf je hem privé rijden? De regels omtrent het zakelijk rijden van een privé auto en het privé rijden van een zakelijke auto veranderen regelmatig. Welke keuze is voor jou het meest voordelig?

 

Is eten en drinken fiscaal aftrekbaar

Is eten en drinken fiscaal aftrekbaar?

Of het nu gaat om een zakelijke lunch of een drankje doen met een opdrachtgever: als je kosten maakt voor eten en drinken voor zakelijke doeleinden, kun je de kosten hiervan deels aftrekken. hoe dat werkt, lees je in dit kennisartikel.

 

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Welke fiscale aftrekposten heb ik als zzp'er?

Voor een startende zzp'er zijn er belangrijke belastingaftrekposten. Aan de hand van het overzicht in dit artikel kun je eenvoudig controleren of jij en je adviseur (boekhouder, accountant en fiscalist) overal aan hebben gedacht.

Wat je als zzp'er in ieder geval moet weten op fiscaal gebied

Wat je in ieder geval moet weten op fiscaal gebied

Leuk is het niet om belasting te betalen, maar noodzakelijk is het wel. De Belastingdienst probeert het wel makkelijk voor je te maken. Als zzp'er krijg je te maken met de Wet DBA, btw, IB en nog veel meer andere belastingzaken. In dit artikel worden de belangrijkste zaken uitgelegd.

 

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Welke kosten mag ik aftrekken als zzp'er?

Niet alle zakelijke kosten die je maakt als zzp'er, zijn (volledig) aftrekbaar. Daarnaast moet je onderscheid maken tussen kosten die ineens in één jaar aftrekbaar zijn en kosten die gespreid over meerdere jaren aftrekbaar zijn. In dit kennisartikel leggen we het uit.

Alles over de btw-aangifte als zzp'er

Alles over de btw-aangifte als zzp'er

Btw staat voor Belasting Toegevoegde Waarde. Wanneer je als zzp'er ‘waarde toevoegt’ (lees: omzet draait) bereken je daar btw over. Deze btw moet je afdragen aan de Belastingdienst. Hoe dat werkt aan waar je op moet letten, lees je in dit artikel.

Zelf je aangifte doen als zzp'er. Een goed idee?

Zelf je aangifte doen als zzp-er. Een goed idee?

Het invullen van het aangifteformulier voor de Inkomstenbelasting gaat voor een ondernemer anders dan voor particulieren. Waar moet je allemaal op letten als zzp’er? En wat is handiger: zelf aangifte doen of uitbesteden aan een boekhouder? In dit artikel geven we het antwoord.

Betaal geen belasting over een winst tot  €29.285,-

Betaal geen belasting over een winst tot €29.285,-

Als zzp'er hoef je in 2020 over een winst tot €29.185,- geen belasting te betalen. Als je aan bepaalde voorwaarden voldoet natuurlijk. Je betaalt wel inkomstenbelasting, maar krijgt een aantal heffingskortingen terug waardoor je uiteindelijk op nul uitkomt.

Welke fiscale voordelen heb je als zzp'er als je voldoet aan het urencriterium?

Welke fiscale voordelen heb je als zzp-er als je voldoet aan het urencriterium?

Om gebruik te kunnen maken van fiscale aftrekmogelijkheden, moet je als zzp'er voldoen aan het urencriterium. Welke dat zijn en wanneer je voldoende tijd besteedt aan je onderneming om hiervoor in aanmerking te komen, lees je in dit kennisartikel.

Wat zijn jouw fiscale aftrekposten als zzp'er?

Wat zijn jouw fiscale aftrekposten als zzp-er?

Welke fiscale aftrekposten kun je benutten om zo weinig mogelijk belasting te betalen? In deze blog krijg je enkele handige tips om geld te besparen. Ook lees je over een online tool waarmee je precies kan uitrekenen wat jouw maximale fiscale voordeel kan zijn.

Btw-aangifte doen als zzp’er: 6 valkuilen op een rij

Btw-aangifte doen als zzp-er: 6 valkuilen op een rij

Aan het eind van elk kwartaal moet je als zzp'er aangifte omzetbelasting indienen: de btw-aangifte. Helaas gaat dat niet bij alle ondernemers in één keer goed. In dit artikel zetten we de 6 belangrijkste valkuilen bij het invullen van je btw-aangifte op een rij.