• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zzp'ers niet verplichten maar pensioen opbouwen makkelijker maken

Regelmatig wordt er geopperd dat zzp'ers verplicht pensioen zouden moeten opbouwen. Dit soort suggesties komen meestal van mensen die zelf hun leven lang veilig in loondienst zijn geweest en die denken te weten wat het beste is voor zzp'ers. Vraag je het zzp'ers zelf, dan willen ze er niets van weten.

Pensioen verplichten druist in tegen het principe van vrij ondernemerschap. Veel mensen beginnen voor zichzelf, juist omdát ze over zaken zelf willen beslissen. En zeker als startende zelfstandige wil je al het geld dat je verdient investeren in je bedrijf, en niet verplicht een deel daarvan opzij leggen voor pensioen. Als je voor jezelf begint, geef je zekerheden op en daar krijg je vrijheid voor terug. Een zzp'er heeft flexibiliteit te bieden en dat is waar veel opdrachtgevers naar op zoek zijn. Die moeten daar dan wel extra vooikwordr betalen, want de zzp'er heeft extra kosten, zoals die voor pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekeringen.

Natuurlijk zijn er veel zzp'ers die simpelweg niet genoeg verdienen om pensioen op te bouwen. Maar ook zijn er genoeg zzp'ers die wél voldoende inkomen hebben en die weinig pensioen opbouwen. In plaats van ‘dan maar verplichten’ als oplossing te opperen, zou men beter eerst eens kunnen onderzoeken waarom deze zzp'ers geen pensioen opbouwen. Veel zzp'ers vinden het bestaande aanbod niet aantrekkelijk. Het is complex, te duur en er is weinig vertrouwen in de bestaande aanbieders. Bovendien heeft de mens last van aangeboren uitstelgedrag en weet de gemiddelde Nederlander er simpelweg te weinig van af. Het is ook nog zo ver van je bed.

Deze oorzaken zijn stuk voor stuk weg te nemen of te beïnvloeden. En dat is dan ook precies wat BrightPensioen gaat doen. Allereerst door een simpele oplossing te bieden die iedereen begrijpt. Eentje die rekening houdt met de wensen van zzp'ers op het gebied van flexibiliteit. Vertrouwen zal allereerst moeten ontstaan door een eerlijk en helder verdienmodel. Door over alles transparant te zijn. En door deelnemers mede-eigenaar te maken en te laten delen in eventuele winst. Ja, zelfs het uitstelgedrag kan beïnvloed worden door slim te werken met defaults waardoor mensen niet steeds opnieuw hoeven te beslissen om geld opzij te zetten.

Tenslotte het stuk van kennisgebrek. Ook daar wil BrightPensioen ook iets aan gaan doen. We hebben ons tot doel gesteld Nederlander pensioenbewuster te maken. Ambitieus, maar we gaan het proberen. Onder andere door het geven van workshops getiteld ‘Pensioen? Dat kun je zelf doen!’ Hierin leggen we uit wat pensioen is, hoe het Nederlands pensioenstelsel werkt en welke mogelijkheden je hebt als je zelf je pensioen moet regelen.

Ook vertellen we je wat de voor en nadelen van de verschillende mogelijkheden zijn. Uiteraard leggen we ook uit hoe BrightPensioen werkt, maar het wordt geen reclamepraatje voor BrightPensioen. Aan het eind van de workshop begrijp je wel meer van pensioen en weet je uit welke mogelijkheden je kunt kiezen en wat de voor en nadelen zijn van de verschillende mogelijkheden.

We gaan deze workshops ook aanbieden als webinar via ikwordzzper.nl, waar BrightPensioen partner van geworden is. Op deze manier hopen we veel zzp’ers pensioenwijzer te maken. Hopelijk tot op het webinar!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht