• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

zzp'er waar ben je?

Veel kantoren in Nederland staan leeg. en met veel bedoel ik heel veel. Vastgoedjongens en -meisjes zitten vaak met de handen in het haar wat ze met die onverhuurde betonnen kolossen moeten doen. En dan komt er iemand op het briljante idee: We maken er een flexruimte van! We laten mensen gratis gebruik maken van de flexplekken en de koffie en als ze vergaderruimte willen hebben, dan gaan ze betalen. Er wordt een uitbater voor gevonden, het wordt realiteit en dan komt er niemand.

En dat is vreemd. Heel vreemd!

We zitten in een tijdsgewricht waarin de andere manier van werken gemeengoed aan het worden is. Het Nieuwe Werken dus. Plaats-, tijd-, en papieronafhankelijk je werk kunnen doen. De maatschappij is aan het ver-zzp'en. Meer mensen dan ooit zijn dagloner, zzp'er, freelancer of éénpitter en werken niet meer voor een baas, maar voor verschillende opdrachtgevers. Ook dat betekent dat je ongeacht waar je werk moet kunnen doen. Helemaal als je voor je werk eigenlijk alleen een laptop en een kop koffie nodig hebt. Oh, en een Wifi-verbinding.
 
Er zijn steeds meer plaatsen in Nederland waar je je laptop kunt openen, koffie kunt bestellen en aan de slag kunt gaan, maar wat ik vreemd vind is dat er nog niet veelvuldig gebruikt van wordt gemaakt. Ik begrijp prima dat de meeste mensen ‘aan huis’ werken en dat er een ruimte in huis geschikt is gemaakt om te kunnen werken (o.a. omdat niet iedereen een laptop heeft) maar volgens de laatste peiling van de kamer van koophandel telt Nederland bijna een half miljoen zzp'ers (en dan tel ik de kantoornomades en scharrel-ambtenaren niet eens mee) en die werken toch niet iedere dag thuis?
 
77% van de zzp'ers haalt opdrachten uit zijn of haar eigen netwerk, en dus constateer ik dat netwerken belangrijk is. En dat lukt niet (goed) als je thuis zit. Toegegeven dat social media als Twitter, Facebook of LinkedIn goed kunnen bijdragen aan het opzetten van een online aanwezigheid, maar uit persoonlijk contact komt gunning.
 
Dan bieden de diverse plekken in Nederland waar je kunt flexwerken uitkomst. Je pakt je laptop en gaat naar: De bibliotheek, een gemeente, een koffietent, een flexkantoor, een flexstudio, je wordt lid van een Netwerkcommunity, je pakt de trein naar een Seats2meet, of je huurt met een groepje zzp'ers een leegstaande kantoorruimte en begint zelf een flexruimte. Er staat namelijk nogal wat kantoorruimte leeg.
 
Er zijn genoeg mogelijkheden. Wat mij dan zo verbaasd is dat er weinig gebruik van wordt gemaakt. De vraag naar flexibele werkplekken zou bij meer dan een half miljoen mensen op een paar honderd ruimtes overweldigend moeten zijn, maar bij veel locaties zitten het grootste gedeelte van de dag maar 3 of 4 mensen. Bij de bibliotheken ook en in de koffiezaken zitten er weinig met een laptop.
 
Op een paar uitzonderingen na, zoals de Seats2Meet in Utrecht (die trouwens weer té vol is) zie ik weinig mensen op de vele flexlocaties die als paddenstoelen uit de grond schieten.
 
Waar zitten alle zzp'ers die behoefte hebben aan contact met elkaar? Waar doen ze hun acquisitie, waar werken ze? Is het veel geschreeuw en weinig wol?
 
Laat het me weten! Zzp'ers of flexwerker, waar ben je?

Blogs

ZZP Agenda

augustus
20
Terug naar overzicht
Chris van Bellekom

Chris van Bellekom

Chris van Bellekom van informatiebureau van Bellekom.