• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

ZZP'er confronteer je angsten!

Angsten: iedere zelfstandig professional krijgt er vroeg of laat mee te maken. Angsten weerhouden je om jezelf te ontwikkelen als ondernemer en om van je bedrijf een succes te maken. Vaak realiseren we niet eens dat we kansen laten lopen om iets nieuws of anders te doen omdat we ons verschuilen achter eerder gemaakte keuzes m.b.t. ons aanbod, onze manier van marketing en communicatie, het website ontwerp etc. De investering is al gedaan en we zijn immers zuinig op onze centen.

Angsten: iedere zelfstandig professional krijgt er vroeg of laat mee te maken. Angsten weerhouden je om jezelf te ontwikkelen als ondernemer en om van je bedrijf een succes te maken. Vaak realiseren we niet eens dat we kansen laten lopen om iets nieuws of anders te doen omdat we ons verschuilen achter eerder gemaakte keuzes m.b.t. ons aanbod, onze manier van marketing en communicatie, het website ontwerp etc. De investering is al gedaan en we zijn immers zuinig op onze centen.

Zelfs als de resultaten (flink) tegenvallen, dan nog twijfelen of weigeren velen ronduit om hun aanpak te veranderen, puur en alleen omdat het eng is.

Herkenbaar? Voor mij wel! Ik ben ook in deze valkuil getrapt maar heb inmiddels een methode ontwikkeld die werkt en die ik nu ook bij anderen toepas. Maar dat is weer een heel ander verhaal!
Toch een vraag: hoe zou het zijn om je niet meer door je angsten te laten beperken en jezelf en je bedrijf te laten groeien? Laat ik eens verschillende angsten eens nader bekijken.

Faalangst
Deze angst dient zich in verschillende gedaantes aan. Bijvoorbeeld angst voor gebrek aan financiële zekerheid doordat je onvoldoende opdrachten binnenhaalt. Of angst dat je een pleefiguur slaat tegenover jezelf, familie of vrienden als het je niet lukt om je bedrijf van de grond te tillen. Uiteraard loop je altijd wat risico als je voor jezelf begint. Toch is je angst voor het allerergste dat kan gebeuren vaak ongegrond.
Sta jij met je bedrijf al een tijdje stil omdat je bang bent dat je volgende stap gaat mislukken? Dan is het hoog tijd om je angst aan te pakken. Doe je dat niet dan blijft dit toekomstig succes in de weg staan.

Angst voor verandering
Ai, verandering is iets waar je als zelfstandig professional niet aan ontkomt. Het is niet mogelijk om je bedrijf te laten groeien zonder je produkten/diensten of de manier waarop je je bedrijf runt regelmatig onder de loep te nemen. Je kunt nooit op je lauweren rusten, verandering hoort erbij. En hoe je er mee omgaat kan beslissend zijn voor je bedrijf.
Je doet, bijvoorbeeld, in het begin zoveel mogelijk zelf. Maar vroeg of laat moet je beslissen welke taken je gaat uitbesteden en zo ja, aan wie dan? Het kan ontzettend ongemakkelijk voelen om dingen uit handen te geven. Je hebt immers geen garantie hoe goed de ander is. Toch is het belangrijk om te kijken op welke gebieden je angst voor verandering de groei van jou en je bedrijf tegenhoudt. Het omarmen van veranderingen is beslissend voor die groei.

Angst voor succes
“Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure” (M.Williamson). Hoe succesvol durf jij te zijn als zelfstandig professional? Of vind je dat een rare vraag?
Het klinkt misschien vreemd maar toch weten veel mensen niet van zichzelf dat ze bang zijn om heel succesvol te zijn. Gebruik jij smoesjes? Bijvoorbeeld dat je te druk bent om je bedrijf te laten groeien of dat niemand in je familie veel geld verdient? Of ben je bang voor het sneeuwbaleffect als je je hoofd wél boven het maaiveld uitsteekt? Dit soort smoesjes vormen een obstakel, vooral voor jezelf. Smoesjes maskeren je angsten en beletten je om alles er uit te halen wat erin zit.

Je mindset vrijmaken voor succes zorgt voor groei van je bedrijf.

Confronteer je angsten
Veel mensen, ook zelfstandig professionals, gaan vervelende gevoelens en situaties het liefst uit de weg. Om kansen te grijpen moeten we uit onze comfortzone en dat voelt niet prettig.We vermijden het liefst de pijn die erbij komt kijken en steken onze kop liever in het zand. En dit werkt ook... ... eventjes.
Echter, op lange termijn kun je er niet meer om heen. Je zult je faalangst aan moeten pakken, bepaalde zaken uit handen moeten geven of je kop boven het maaiveld uit moeten steken. Doe je dit niet dan blokkeer je mogelijke oplossingen die leiden naar succes.

Sparringpartner
Tot oplossingen kom je sneller en creatiever met een sparringpartner die jou én je bedrijf kan laten groeien. Jij zal gelijk op moeten gaan met je bedrijf ondanks je angsten. En je zult keuzes moeten maken m.b.t. je manier van werken, profileren, uitbesteden van taken, marketing-communicatie etc. Daarin kun je je best alleen voelen. Een sparringpartner kan een forse impuls geven als jij jezelf en je bedrijf wilt laten groeien en tot een succes wilt maken. Zorg dus dat de focus ligt op de groei van je bedrijf door jezelf vrij te maken van faalangst, angst voor verandering en angst voor succes.

©Ellen Scholten 2012

Ellen Scholten (MCM) begeleidt, traint en adviseert (aankomend) zelfstandig professionals. “Ik onderscheid mij als Business Coach door onbespreekbare zaken bespreekbaar te maken en taboes te doorbreken m.b.t. twijfels, onzekerheid en angsten. Hierdoor kun je concrete stappen nemen en grenzen verleggen op weg naar of in je eigen bedrijf. Daarnaast zet ik mijn bedrijfskundige achtergrond in voor de zakelijke kant van je bedrijf”. Zie www.grensverkenner.nl voor coaching/workshops/intervisie of maak een afspraak via ellen@grensverkenner.nl of 06-46018139.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht

Ellen Scholten

Ellen Scholten is trainer, coach en grensverkenner. Ze zorgt voor helderheid bij twijfels over het starten van een eigen bedrijf, incl. concrete vervolgstappen. Bekijk haar profiel op LinkedIn of volg haar op Twitter.