• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Zonder (werk)stress op vakantie: 9 slimme tips

Ben je ook toe aan een welgekomen en verkwikkende vakantie, maar bezorgt net dat vooruitzicht je nu al heel wat stress? Want hoe krijg je al je werk rond en hoe moet het met je werk tijdens - en na - je vakantie? Met deze tips vertrek je zonder stress op vakantie, én hou je je batterijen ook na je terugkeer nog lange tijd opgeladen.

TIP 1 – Plan

Ga na welke lopende projecten je voor je vakantie nog moet afronden. Maak een lijst en stel prioriteiten: wat kun je van je lijst schrappen, wat moet je zeker nog doen, en wat kun je na je vakantie (verder) afwerken?

TIP 2 - Stel niet uit wat je meteen kunt doen

Vertrek niet als een kip zonder kop op vakantie, pers de citroen niet tot de laatste druppel uit. Laat de hoeveelheid werk en de stress niet (nodeloos) hoog oplopen voor je met vakantie vertrekt. Geef jezelf wat ademruimte en begin nu meteen aan het afwerken van je taken en projecten.

TIP 3 - Zoek invallers en delegeer

Zoek collega’s die voor je kunnen invallen als jij op vakantie bent. Delegeer zoveel mogelijk. Maak goede afspraken over wat er van hen precies verwacht wordt, bespreek de deadlines en andere belangrijke zaken die tijdens je afwezigheid moeten opgevolgd worden. Plan meteen ook een afspraak met je vervanger(s) in voor na je vakantie. En… -dit zul je wellicht moeilijker vinden om aan je briefing toe te voegen- laat hen weten dat je tijdens je vakantie niet gestoord wil worden.

TIP 4 - Informeer je klanten en collega’s

Laat je klanten, collega’s en relaties weten wanneer je met vakantie bent, voor hoe lang en wie ze kunnen contacteren als jij er niet bent. Stel tijdens je vakantie ook je out-of-office reply in.

TIP 5 - Gun je laptop, smartphone of Blackberry ook vakantie

Geef je laptop, smartphone en Blackberry even vakantie en laat ze thuis. Zo kom je niet in de verleiding om tijdens je vakantie de mails van kantoor te lezen. Je krijgt er wel heel wat voor in de plaats: volop tijd om onbezorgd te genieten en je batterijen weer op te laden. Als je echt bereikbaar moet blijven, probeer het dan tot een minimum te beperken: alleen voor heel dringende zaken en je mails lees je bijvoorbeeld maar één keer per dag. Het is immers vakantie!

TIP 6 - Bereid nu al je terugkeer voor

Maak nu al een to do-lijst met de belangrijkste projecten en taken die je moet aanpakken na je vakantie. Stel ook hier prioriteiten. Plan ook nu al voldoende tijd in je agenda voor het doornemen van je e-mails en post, het opstellen van je werkplanning… (bij voorkeur enkele dagdelen) voor na je vakantie.

TIP 7 - Vertrek opgeruimd op vakantie

Ruim je werkplek op voor je met vakantie vertrekt. Haal ook de bezem door je mailbox en papierwerk. Vertrek met een lege inbox, zo weet je welke mails je hebt ontvangen tijdens je afwezigheid. Ruim alle ‘losse eindjes’ voor je vertrek op. Leg het dossier of de taak die je na je vakantie het eerst wil aanpakken klaar op een makkelijk bereikbare plaats. Noteer wat precies je moet doen de dag dat je terugkeert uit vakantie. Noteer ook 3 tot maximaal 5 prioriteiten voor na je vakantie. Zo kun je met een gerust gemoed vertrekken.

TIP 8 - Weer aan de slag

De eerste dag na je vakantie reserveer je om je e-mails te lezen, je post door te nemen en telefoontjes te doen. Een gulden regel waarmee je die eerste dag(en) op het werk heel wat tijd kunt winnen: stel niet uit wat je meteen kunt afhandelen. Mails of post die wat meer tijd vragen, plan je in je agenda. Neem je to do-lijst en je prioriteitenlijst (die je voor je vakantie opgesteld hebt) door en stel een werkplanning op. De dag erop kun je opgeruimd, goed georganiseerd en met opgeladen batterijen weer aan de slag.

TIP 9 - Plan meteen een nieuwe vakantie in

Last but not least: maak meteen na je terugkeer nieuwe vakantieplannen! Plan binnen de paar weken opnieuw een korte vakantie in. Een weekendje weg, bijvoorbeeld. Zo heb je meteen iets om naar uit te kijken en zal stress geen kans krijgen.

Prettige vakantie!

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
Sara Van Wesenbeeck

Sara Van Wesenbeeck

Dit artikel is geschreven door Sara Van Wesenbeeck, professional organizer, personal & business coach, budgetcoach, personal effectiveness trainer voor Plus Organizing®. Sara is ‘Europees Ambassadeur voor het Vrouwelijk Ondernemerschap’ in opdracht van de Europese Commissie en ‘Business Mentor for Women’ bij de Cherie Blair Foundation.

Ze is auteur van ‘Het slimme organizing boek’ en ‘Het slimme budgetboek’. Op haar website www.plusorganizing.be vind je meer slimme tips voor persoonlijke effectiviteit, grip op je budget en slim tijdbeheer.

Volg Sara ook op Twitter en op Facebook.