• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:
  • Update datum:

Welke risico’s loop je als je een eigen bedrijf start?

Veel mensen hebben de wens om een eigen bedrijf te beginnen. Je bent je eigen baas en dit komt met veel vrijheden. Je mag je eigen werktijden bepalen, bent zelf verantwoordelijk voor de gang van zaken en mag de bedrijfsvoering zelf inrichten. Ondernemen komt echter ook met een aantal risico’s. In dit artikel noemen we de risico’s die je loopt wanneer je een eigen bedrijf start.

Je geniet niet van de voordelen die werknemers hebben

Eén van de belangrijkste risico’s is dat je niet geniet van de voordelen die werknemers hebben. Bedrijven hebben namelijk allerlei verzekeringen en regelingen voor werknemers. Denk bijvoorbeeld aan de pensioenregeling. Als werknemer bouw je automatisch pensioen op via je werkgever. Als ondernemer ben je echter verantwoordelijk voor het opbouwen van je eigen pensioen.

Daarnaast loop je het risico om schade aan anderen toe te brengen. Hiervoor is het belangrijk om een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Ook kan het voorkomen dat je arbeidsongeschikt wordt. Werkgevers regelen dit soort zaken voor werknemers, maar als ondernemer moet je het zelf doen. Wil je zeker weten dat je de zaken goed geregeld hebt, vraag dan om juridisch advies over dit soort situaties.

Je kan te maken krijgen met niet betalende klanten

Soms krijg je te maken met klanten die niet betalen. Sommige klanten zijn het vergeten of zien de betaling over het hoofd. Een simpele herinnering is dan vaak genoeg om mensen toch te laten betalen. In andere gevallen wil een klant niet betalen. Hij is bijvoorbeeld niet tevreden met het eindproduct en weigert hiervoor een vergoeding te geven.

Soms helpt het om betaalherinneringen te sturen. In andere gevallen moet er een incassobureau ingeschakeld worden. Zij contacteren de wanbetaler dan voor jou en doen hun best om deze persoon alsnog te laten betalen. In het uiterste geval kan je een juridische procedure starten en een deurwaarder laten langsgaan. Deze kan de betaling eisen en eventueel beslag leggen op de eigendommen en inkomsten van de klant.

Let daarom altijd goed op of het aantal uren dat je maakt nog gezond is.

Je wil te veel werken

Een ander, veelgehoord risico is dat veel ondernemers te veel willen werken. Het is lastiger om aan het einde van je werkdag de laptop dicht te klappen en het werk achter je te laten. Als ondernemer ben je voor je gevoel altijd aan het werk. Hierdoor loop je het risico op oververmoeidheid of zelfs een burn-out. Let daarom altijd goed op of het aantal uren dat je maakt nog gezond is. Neem tijd voor jezelf en zorg voor voldoende rustmomenten gedurende de week.

Blogs

Terug naar overzicht
Lequal

Lequal

LEQUAL is een professioneel digital marketing bureau met vestigingen in Amsterdam, Utrecht, Eindhoven en Apeldoorn. Een team van specialisten zet zich iedere dag in om het maximale rendement uit online marketing campagnes te halen! Hoe we dat doen? Door enthousiasme en ervaring van onze digital marketeers te combineren met data en (de laatste) technieken.