• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Wat zijn de verschillen tussen factoring en payroll

Factoring en payrolling zijn beide aan een opmars bezig. Steeds meer zzp’ers overwegen om hun facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf of om te kiezen voor een payroll constructie. In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van de twee opties.

Factoring en payrolling zijn beide aan een opmars bezig. Steeds meer zzp’ers overwegen om hun facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf of om te kiezen voor een payroll constructie. In dit artikel bespreken wij de voor- en nadelen van de twee opties.
 
Als zzp’er heb je veel vrijheden en alle ruimte om je eigen opdrachten te zoeken. Daar tegenover staat dat je minder zekerheden hebt in vergelijking met mensen in loondienst. Factoring en payrolling zijn twee verschillende opties die een zzp’er heeft om meer zekerheid te creëren.

Payrolling
Als je kiest voor payrolling, dan wordt het payroll-bedrijf jouw juridisch werkgever. Dit betekent dat zij voor alle administratieve verplichtingen zorgen. Daarnaast heb je net als andere mensen in loondienst verzekeringen voor ziekte, werkeloosheid en arbeidsongeschiktheid. Omdat je elke maand loon krijgt uitbetaald, ben je ook verzekerd van betaling en is er geen debiteurenrisico. Wat ze niet voor je regelen zijn nieuwe opdrachten, daar moet je helaas zelf nog acquisitie voor plegen.

Payrolling kan het leven simpeler maken voor een zelfstandige. Maar ben je eigenlijk nog wel een echte ondernemer als je kiest voor een payroll constructie? Omdat je maandelijks een loonstrook krijgt van het payroll bedrijf, ziet de belastingdienst je in ieder geval niet als ondernemer. Dit betekent dat kosten die normaal gesproken zakelijk zijn, nu volledig privé moeten worden betaald. In het geval dat je recht hebt op zelfstandigenaftrek verlies je deze ook. Niet gezien worden als ondernemer kan natuurlijk ook een voordeel zijn, zo heb je geen inschrijving bij de KvK of VAR verklaring nodig.

Factoring
Factoringbedrijven helpen bij de overbrugging van betaaltermijnen. In plaats van wachten op het betaalmoment van je opdrachtgever, keert het factoringbedrijf vrijwel direct het bedrag uit waar je recht op hebt. Vervolgens wachten zij op de uitbetaling van de factuur en nemen het verdere debiteurenbeheer uit handen. Je haalt hiermee je geldstroom naar voren en beschikt direct over het geld waar je recht op hebt. Zeker als een opdrachtgever een lange betaaltermijn hanteert of als je een periode zonder opdracht hebt gezeten, kan dit een aantrekkelijke oplossing zijn.

Zzp’ers die gebruik maken van factoring blijven op en top ondernemer, het enige wat uit handen wordt gegeven is het wachten op de betaaltermijn van opdrachtgevers. In vergelijking met een payroll constructie, biedt deze constructie wel minder zekerheden. Daar staat tegenover dat je wel zelf de beschikking blijft houden over je totale factuurbedrag en in aanmerking blijft voor de zelfstandigenaftrek en btw aftrek.

Kosten
De tarieven van payrolling en factoring worden vaak berekend als een percentage van het totale factuurbedrag. Sommige bedrijven zullen daarnaast inschrijfkosten of opstartkosten in rekening brengen. In de regel ontlopen de percentages elkaar niet veel en zullen de kosten gemiddeld tussen de 3 en 5% van het totale factuurbedrag liggen.

Wat is de beste keus?
Beide constructies hebben hun eigen voor- en nadelen. Payrolling biedt veel zekerheden maar heeft als nadeel dat je wel in loondienst gaat. Het enige waar jij als “ondernemer” nog voor moet zorgen zijn nieuwe opdrachten. Factoring zorgt voor een snelle betaling en neemt al het debiteurenbeheer over, verder blijf je recht hebben op alle voordelen als ondernemer en de bijbehorende risico’s die horen bij het ondernemerschap.

Als je niks te maken wilt hebben met administratieve lasten, niks geeft om je ondernemers status en graag een sociaal vangnet wilt hebben, dan is payrolling een goede keus. Wil je wel alle vrijheden (en risico’s) behouden die horen bij het zelfstandig ondernemerschap maar wel direct je facturen betaalt? Overweeg dan je facturen te laten voorfinancieren door een factoringbedrijf. 

Dit artikel is aangeboden voor Freelance Factoring.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Dominique van Maanen

Dominique van Maanen

Dominique van Maanen is werkzaam bij Freelance Factoring als Marketing & communicatie adviseur. Ongeacht de betalingstermijn van jouw opdrachtgever betaalt Freelance Factoring jouw factuur binnen 24 uur! Meer informatie vind je op www.freelancefactoring.nl.  

Lees hieronder meer blogs van Dominique van Maanen: