• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Wat is je ondernemersdoel?

Vraag je aan ondernemers wat is het doel van je bedrijf, krijg je het antwoord: geld verdienen! Niet erg inspirerend. Dat is voor mij net zoiets als: wat is je doel van leven? Ademen. Dat is toch logisch. Zowel geld als adem zijn geen doel, dat zijn middelen. Beide dus heel belangrijk, maar je kunt je er niet op richten. Ga maar eens flink nadenken hoe je meer geld verdient. En krijg je inspiratie? Echt niet. Geld is het gevolg. Het gevolg van wat? Van een goed ondernemersdoel!

Het ondernemersdoel

Je ondernemersdoel zegt alles over de intentie waarmee je zaken doet en is bepalend voor het succes dat je genereert. Je ondernemersdoel maakt dat je plezier hebt in je werk, gelooft in wat je doet en geeft inspiratie om continu beweging te creëren. Hoe stel je nu zo'n doel? Door je af te vragen wat je nu werkelijk belangrijk vindt.

Nu moet je weten dat ik een meester ben in doelen stellen. Ik kan mij niet anders herinneren dan dat ik precies weet welk resultaat ik nastreef. En daar deed ik dan ook alles voor om die resultaten te behalen. Of het nu om een opleiding, baan, starten van een eigen bedrijf of schrijven van een boek ging. Ik had mijn doelen scherp voor ogen en werkte hard om het gewenste resultaat te bereiken. Tot begin van dit jaar.

Leven in het 'nu'

Ik ben in het 'nu' gevallen! Huh? Wat zeg ik? Ja echt waar, ik ben in het 'nu' gevallen. Iets wat ik al jaren wist, over schrijf in mijn boek en anderen nota bene op coach. Maar iets weten is wat anders als iets daadwerkelijk voelen! In plaats van dat ik continu loop te denken, ervaar en voel ik het hier en nu. En ben ik dus niet meer continu aan het nadenken over mijn ambities, maar ben ik bewust bezig met de kwaliteit van leven in het huidige moment. En wat is er belangrijker dan je nu goed te voelen. Er is immers alleen het nu.

Als ik dit schrijf denk ik, tjonge Madelon dit is toch niets nieuws. Dit weet toch iedereen. Toch weet ik als geen ander hoe je leeft door resultaten na te jagen. Ik was erg goed in de lat lekker hoog leggen en zo mijn eigen onrust te creëren. Onrust omdat ik altijd met mijn gedachten bezig was hoe ik toch kon bereiken wat ik wilde. En zo was ik dus niet bezig met het enige waar ik grip op heb, namelijk het huidige moment. En nu? Nu ben ik mij continu bewust van het huidige moment. Ik leef nu, dus nu is mijn doel een mooie blog schrijven en zometeen een kopje koffie drinken. En zo spring ik van doel naar doel. En bewaak ik elk moment mijn kwaliteit van leven.

Maar hoe zit het dan met dat ondernemersdoel. Dat staat nog als een huis. Mijn ondernemersdoel is echter geen resultaat waar ik alles voor opzij zet, maar richt zich op de bijdragen die ik lever. Deze bijdragen is een afspiegeling van waar ik goed in ben en waar mijn klanten om vragen. Met mijn bijdragen als doel kan ik ieder moment keuzes maken hoe ik tot het meest optimale resultaat kom. Maar mijn aandacht gaat primair altijd naar de kwaliteit van het huidige moment! Hard werken is niet moeilijk. Voldoening, plezier, rust, zinvol bijdragen dat zijn doelen in het hier en nu en maken niet alleen het huidige moment plezierig, maar zijn de voorwaarden om een zo'n goed mogelijk resultaat te bereiken.

Stel ik dan helemaal geen resultaten meer als doel. Ja zeker wel. Geld heb ik hard nodig! Maar die zijn het gevolg. Hier richt ik mij niet op met mijn aandacht en acties. Net als ademen, dat gaat toch vanzelf!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Madelon Dik

Madelon Dik

Madelon Dik is groeicoach en spreker. Met haar bedrijf Groei helpt Madelon je meer resultaat te behalen met een strategie die bij je past. Haar motto: In het midden van de trampoline spring je het makkelijkst, het lekkerst en het hoogst.

In 2012 kwam haar boek Groei doe-het-zelf uit. Daarin ontdek je als zzp'er in zeven stappen wat je echt wilt en wat je talent is. En hoe je dit vertaalt naar je bedrijf en een strategie waarmee je maximaal winst behaalt.

Volg haar op Twitter: @madelondik en bekijk haar website: www.madelondik.nl