• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Wat houdt je tegen om in 2014 je ‘ding’ te doen?

Wat houdt ons zo vaak tegen om ons ‘ding’ te doen en gelukkig te zijn? Er zijn tien gewoonten die we erop nahouden en waarmee we ons plezier in het leven saboteren. Onderstaand tref je ze aan en door in 2014 alleen maar een begin te maken met het breken van deze gewoonten, zul je merken dat je meer plezier gaat beleven.

Hier komen ze:

Stop met het maken van excuses

We verzinnen excuses, omdat het gemakkelijker is dan het werkelijk bereiken van onze doelen of volgen van onze passie. Maar excuses zijn niets anders dan een vorm van tijdverspilling. In plaats van te groeien en te werken aan het verbeteren van ons leven – en dat van anderen - lopen we vast, liegen we tegen onszelf, gebruiken we allerlei excuses. Excuses waarvan 99 procent niet eens terecht is.

Stop met iemand of iets de schuld te geven

Wanneer je anderen de schuld geeft van iets wat je niet hebt of van wat je is overkomen, geef je een stuk van je kracht en energie weg. In het leven gaat het niet om wat je overkomt, maar hoe je omgaat met de situaties die zich in je leven voordoen.

Stop met weerstand tegen verandering

Verandering is goed. Verandering zal je helpen de situatie in je leven en dat van de mensen om je heen te verbeteren. Volg je passie, accepteer verandering – roep geen weerstand op. Lees het boek: 'Wie heeft mijn kaas gepikt' van Spencer Johnson.

Stop met klagen

Jij bent de enige persoon die verantwoordelijk voor jou is. Stop daarom met het klagen over mensen, over gebeurtenissen en situaties die je verdrietig, boos en verbitterd maken, want jij bent de enige die toestaat dat iets of iemand je verdrietig, boos of verbitterd maakt. En daarbij, niemand vindt het leuk om iemand om zich heen te hebben die constant loopt te klagen.

Stop met proberen indruk op anderen te maken

Stop met zo hard je best te doen dat anderen je aardig vinden. Het werkt niet en vanaf het moment dat je ermee stopt, zul je je maskers kunnen afzetten. Vanaf het moment dat je accepteert wie je bent, zul je merken dat mensen zich tot je aangetrokken voelen. Zo maar, omdat jij jezelf bent.

Stop met alles te willen controleren en regelen

Ja, dat is moeilijk. Maar wanneer je je streven om alles om je heen onder controle te hebben en te houden opgeeft – situaties, gebeurtenissen, mensen, alles – ongeacht of het je geliefden zijn, je collega’s of gewoon onbekenden die je ontmoet, wanneer je hen in staat stelt gewoon zichzelf te zijn, dan zal je stressniveau enorm dalen.

Stop met kritiek geven

Thuis kreeg ik altijd te horen: “Als je niet iets aardigs over iemand kunt zeggen, zeg dan niets”. Vermijd langer kritiek te geven op dingen, gebeurtenissen of mensen die anders zijn. We willen allemaal gelukkig worden en blijven, we willen allemaal dat iemand van ons houdt en we willen allemaal dat anderen ons begrijpen.

Stop met oordelen

Stop met een etiket te plakken op mensen, dingen en gebeurtenissen omdat je ze niet begrijpt of er geen gevoel voor hebt. Omdat iets ‘gek’ lijkt of anders is, hoeft het nog niet slecht of verkeerd te zijn.

Stop met altijd gelijk te willen hebben

Veel mensen staat het idee tegen dat ze geen gelijk hebben. Ze willen altijd gelijk hebben, zelfs als ze daarmee het risico lopen leuke relaties te beëindigen of pijn te veroorzaken – bij zichzelf en bij anderen. Het is het gewoon niet waard. Wanneer je de drang voelt om een twistgesprek aan te gaan over wie gelijk heeft en wie niet, stel jezelf dan de vraag: “Wat wil ik liever – gelijk hebben of gelukkig zijn?”

Stop met proberen te voldoen aan de verwachtingen van anderen

Veel mensen leven een leven dat helemaal niet bij hen past. Ze leven een leven waar van anderen denken dat het beste voor hen is, ze leven het leven dat hun ouders het beste voor hen vinden, hun vrienden en zelfs hun vijanden! Vaak leven ze een leven dat de media hen voorschrijft – denk aan werkende moeders. En daarmee negeren we onze innerlijke stem, onze roeping.

We zijn vaak zo druk met iedereen te plezieren, te voldoen aan de verwachtingen van anderen, dat we de controle over ons eigen leven verliezen en vergeten wat ons gelukkig maakt – wat wij zelf willen, wat we nodig hebben. We zijn maar een korte periode op de planeet die Aarde heet en leven maar één leven. Het is van ons en we moeten niet toestaan dat de ideeën en meningen van anderen ons leven bepalen

Probeer in 2014 met deze gewoonten te breken – al is het inderdaad maar met een eerste, kleine stap – en je merkt dat je je direct plezieriger voelt. En voel je toch weerstand tegen verandering of lever je kritiek, erken dan dat je dat doet en probeer er iets aan te doen. Bedenk je hierbij ook dat je niets kunt veranderen, verhelpen of verbeteren als je het niet eerst hebt herkend en erkend. Kijk daarom ook of je iemand in je directe omgeving kunt vinden die jouw toestemming heeft je te attenderen op een van de bovenstaande gewoonten. Hoe meer je je bewust bent van wat je zegt en doet, des te gemakkelijker en sneller kun je iets verbeteren.

Leef je passie, vermijd dat je het leven saboteert dat bij jou past – dat ‘jouw ding’ is – en probeer komend jaar dat te doen wat je echt gelukkig maakt.

Blogs

ZZP Agenda

juni
25
juni
26
Terug naar overzicht
Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst

Wouter ter Reehorst (1960) is auteur van Succesvol als zzp’er (www.boomnelissen.nl) en Film van jouw leven (www.gvmedia.nl).

Hij helpt (vaak jonge) ondernemers hun talenten te ontwikkelen en iets op te bouwen waar zij trots op kunnen zijn. In de boeken, workshops en columns deelt hij zijn ervaringen als ondernemer en informal investor.

Als bestuurslid van diverse stichtingen heeft cultureel ondernemerschap zijn belangstelling.

In zijn vrije tijd is hij actief als drummer en sportvlieger.