• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Waarom worden zzp'ers niet gelijk gesteld aan werkgevers in AOV discussie?

Vorige week kwam er weer een nieuw initiatief - een motie van GroenLinks, PvdA en de SP - om iets te doen aan de meer dan 800.000 zzp’ers die geen AOV hebben. Op zich een nobel streven, maar belangrijker dan óf die verplichte AOV gaat komen - het kabinet wil er niet aan - is de vraag voor de zzp’er: wat gaat zo’n AOV kosten? Er zijn veel (dure) varianten. En die zijn voor (kleine) werkgevers al niet meer te betalen, laat staan voor zzp'ers.

Verzekeren is te duur geworden

Een (verplichte) AOV is niet alleen te duur voor de zzp’er, maar ook voor de maatschappij. Ik hoorde laatst dat er jaarlijks zo’n 2 miljard aan premie betaald wordt terwijl er slechts 1 miljard wordt uitbetaald aan schade (uitbetaling aan arbeidsongeschikten). De andere 50% (!) gaat op aan kosten (overhead en winst van de verzekeraars). Teruggrijpen op de oude oplossing, 'verplicht verzekeren', gaat zorgen voor nog meer overhead (controle kosten) óf voor massale arbeidsongeschiktheid. Denk aan de tijden van Ruud-Nederland-is-ziek-Lubbers. Kortom: het risico op ziekte zal bij de werkgever (zzp'er of niet) zélf moeten blijven liggen.

Laat zzp'ers de eerste twee jaar zelf opvangen, net als werkgevers

Net als werkgevers zouden zzp’ers de eerste twee jaar van ziekte zelf moeten opvangen. Dat is voor veel zzp’ers -en kleine werkgevers- nog altijd duur, maar er zijn tegenwoordig goede mogelijkheden om dat onderling te regelen. Het bekendste voorbeeld tot nu toe waren broodfondsen, maar er zijn tegenwoordig meer mogelijkheden. Onderling risico delen kan namelijk ook via crowdsurance. Een goedkope en efficiënte ‘fintech’ oplossing. SharePeople is een speciale arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor ondernemers en zzp'ers, waarbij je een bedrag op je eigen rekening stort. Een klein gedeelte hiervan doneer je aan een zieke.

Samen met de andere deelnemers aan ons ondernemersnetwerk vorm je nu een vangnet: je kiest zelf hoeveel netto inkomen je nodig hebt bij ziekte. Jouw donatie is nooit meer dan jouw maandelijks reservering. Vaak betaal je een maand helemaal niets en kun je je geld ergens anders aan besteden.

TIP Lees meer over crowdsurance op SharePeope.nl.

Regel het samen met ikwordzzper.nl of Het Ondernemerscollectief

En omdat de kans dat je korter dan twee jaar ziek wordt nu eenmaal groter is dan langer dan twee jaar, is het verstandig zo’n 'onderlinge' oplossing direct te regelen. Het kan met € 90,-- korting via Het Ondernemerscollectief! Hier vind je de korting.

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw

Cosmas Blaauw is oprichter van SharePeople en een sociaal ondernemer pur sang. Zijn missie is om verzekeren weer 100% transparant, eerlijk, solidair en vooral betaalbaar te maken.

Cosmas is altijd op zoek naar hoe het anders (en socialer) kan, niet door het aan de overheid over te laten, maar door middel van ondernemerschap. Dat deed hij eerder in ontwikkelingssamenwerking en de zorg en nu dus ook in de manier waarop (zelfstandig) ondernemers risicodelen.