gasten online
Registreer en profiteer!
Ik wil starten
Stappenplan
 

Unieke combinatie pensioen en arbeidsongeschiktheidsverzekering populair bij zzp'ers!

1 november 2019

Het aantal zzp'ers dat hun arbeidsongeschiktheid afdekt in combinatie met een pensioenvoorziening wint aan populariteit. In deze blog leg ik je uit hoe het werkt en waarom het zo populair is.

Unieke combinatie

Een jaar na de lancering van de in Nederland eerste unieke combinatie van een arbeidsongeschiktheidsvoorziening en pensioen in één, delen al bijna 500 BrightPensioen deelnemers via SharePeople hun arbeidsongeschiktheidsrisico met elkaar. De samenwerking tussen deze twee social enterprises blijkt een waardevolle oplossing voor twee problemen waar veel zzp’ers tegen aanlopen: ze sluiten geen AOV af omdat ze dat te duur vinden én ze stellen het opbouwen van een pensioen uit.

Zelf ben ik ook deelnemer van BrightPensioen en aangesloten bij SharePeople, zo dek ik het arbeidsongeschiktheidsrisico voor de eerste twee jaar af met andere leden van BrightPensioen.

Laag verzuimpercentage

Het verzuimpercentage binnen de Bright-schenkkring bij SharePeople blijkt met minder dan 0,5% erg laag. De bijna 500 deelnemers hebben niet alleen een mooi vangnet met elkaar gebouwd maar weten dat als hun inleg niet nodig blijkt ze extra in hun pensioenpotje in kunnen leggen. Dat kunnen ze automatisch laten doen. Deze combinatie blijkt een schot in de roos.

Maandelijks storten deze deelnemers van BrightPensioen een bedrag op een eigen bankrekening. € 90 voor een uitkering van € 1.500 per maand, € 120 voor een uitkering van € 2.000 per maand of € 180 voor een uitkering van € 3.000 per maand. Al deze reserveringen bij elkaar kunnen gezamenlijk een verzuimpercentage van 6% dekken. Echter, met het verzuimpercentage in de Bright-groep van minder dan 0,5% in het eerste jaar blijft er dus meer dan 90% van dat geld beschikbaar voor pensioen. 

Als er iemand ziek wordt, kun je als deelnemer een geverifieerd betaalverzoek krijgen. Daarmee doneert die deelnemer dit bedrag rechtstreeks aan het zieke Bright-lid.

Combinatie traditionele verzekering

Een aantal deelnemers combineren het vangnet via SharePeople voor de eerste twee jaar met een arbeidsongeschiktheidsverzekering bij een verzekeraar. Zelf heb ik dat afgedekt bij Allianz. De verzekeringspremie voor zo’n AOV is door de eigenrisicoperiode van twee jaar aanzienlijk lager. Wat de premie met 2 jaar wachttijd is kun je hier berekenen*. (vul bij het deelnamenummer een fictief nummer in als je nog geen lid bent). Zo betaal ik zelf maar € 77,- netto per maand voor een dekking van € 40.000,-- per jaar tot mijn 65ste.

Conclusie

Wil je zekerheid bij arbeidsongeschiktheid en daarnaast een potje voor later opbouwen dan is het combineren van een vangnet bij arbeidsongeschiktheid en het opbouwen van pensioen een fiscaal aantrekkelijke combinatie.

Terug naar overzicht

Martijn Pennekamp

Martijn Pennekamp is de oprichter van het startersplatform ikwordzzper.nl en het ledenplatform Het Ondernemerscollectief. Volg hem via Twitter via @ikwordzzper of word fan van zijn Facebook pagina.

Meer blogs van Martijn Pennekamp

3 augustus 2020

Bedrijfsmiddelen, aftrekposten en belastingvoordeel in 2020

9 april 2020

Opinie: Misbruik maken van Tozo: Wat mij betreft boete €10.000,-

16 maart 2020

Deze 7 tools zijn heel handig om thuis mee te werken als zzp'er

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord