gasten online
Registreer en profiteer!
 

Uitgesloten voor een AOV: hoe redeneert een verzekeraar? En wat is het alternatief?

9 juli 2013

Eindelijk heb je de stap gezet: je neemt een AOV. Je hebt een verzekeraar gekozen en de verplichte vragenlijsten ingevuld. Maar dan hoor je dat je voor bepaalde aandoeningen wordt uitgesloten. Je bent kerngezond, waarom dan toch dit besluit? En is er voor deze ondernemer een alternatief?

Je hebt het vast wel eens gehoord: een brandend huis kan je niet verzekeren. Heb je eenmaal een hernia gehad, dan is het erg moeilijk je ooit nog tegen hernia’s te verzekeren. Maar wat als je nu volledig hersteld bent van die hernia? Wat als je inmiddels kerngezond bent? Dan is er toch geen sprake meer van een brandend huis?

Beperkte dekking

Toch beperkt de verzekeraar de dekking. Dit roept bij ondernemers veel vragen op:

  • Dat is al jaren geleden, ik heb nu toch nergens last meer van?
  • Ik heb nu ander werk, de kans dat ik als gevolg van mijn werkzaamheden arbeidsongeschikt raak, is toch nihil?
  • Waarom daalt de premie niet als de dekking eenzijdig wordt beperkt?

Wat is de gedachtegang van een verzekeraar? Laten we de vragen even bij langs gaan.

Het is al jaren geleden…

Een medisch adviseur bij een verzekeraar kijkt niet alleen naar jouw huidige gezondheidssituatie, hij probeert ook de kans te berekenen dat er zich gedurende de looptijd van je verzekering iets voor zal doen. Heb je ooit een hernia gehad, dan zal de verzekeringsarts dat zien als een ‘zwakke plek’. De kans dat je uitvalt is misschien klein, maar zeker groter dan bij iemand die nooit een hernia heeft gehad. En de premie is daarop berekend.

Ik heb nu ander werk…

Een terechte opmerking. Je doet nu werk waarbij je je rug ontziet, waardoor de kans op een hernia kleiner is. Toch redeneert de verzekeraar anders. Die berekent de kans dat jij als gevolg van rugklachten je eigen beroep niet meer kunt uitoefenen. En dan wordt het risico ineens veel groter. Zakelijke dienstverleners zitten bijvoorbeeld veel in de auto en doen vaak zittend werk. De kans op een hernia is misschien minder, maar de kans op arbeidsongeschiktheid is nog steeds hoog.

Waarom daalt de premie niet?

Het klinkt misschien onrechtvaardig, maar een verzekerde die is uitgesloten voor een hernia betaalt net zo veel premie als iemand die dat niet is. De verzekeraar redeneert als volgt. 

  • Ondernemer A: 45 jaar, geen noemenswaardige medische historie. Vormt op papier geen enkel risico. De verzekeraar zet hem op 0%.
  • Ondernemer B: 45 jaar, 4 jaar geleden succesvol geopereerd aan een hernia. Vormt op basis van de statistieken een verhoogd risico. De verzekeraar zet hem op +15%.

Door ondernemer B uit te sluiten voor een hernia, zet de verzekeraar het risico terug op 0%. Beiden vormen nu dus hetzelfde risico. De premie blijft daarom gelijk.

Is dit wel eerlijk?

Of dit eerlijk is, laten we in het midden. Wel heb je als ondernemer alternatieven. Er zijn immers collectieven die een vuist kunnen maken naar de verzekeraar. Zij spreken namens een grote groep verzekerden en hebben een aantrekkelijke onderhandelingspositie.

Met een collectief sta je sterker

In veel gevallen kan je met zo’n collectief toch bij een verzekering binnenkomen, al is je medisch dossier misschien niet meer helemaal blanco. Hoe dit werkt?

  • Vraag je adviseur of hij aanvullende afspraken heeft gemaakt met meerdere verzekeraars.
  • Vraag je adviseur of hij ervaring heeft met jouw specifieke situatie.
  • Informeer of er Service Level Agreements (SLA’s) aanwezig zijn.

Worden bovenstaande vragen met ‘Ja’ beantwoord, dan is er vaak ook sprake van extra collectiviteitskortingen. Kortom: een uitgebreide AOV tegen een zeer aantrekkelijke premie.
 
AovXL is onderdeel van Kendall Mason.

Terug naar overzicht

aovXL

aovXL is een onderdeel van Kendall & Mason welke al meer dan 50.000 hoger opgeleide ondernemers verzekerd van een goede collectieve verzekering. Via deze blog geven ze meer informatie over verzekeringen of stellen actuele onderwerpen aan de kaart. Bekijk ons collectief met aovXL en vraag vrijblijvend een offerte aan.

Lees hieronder nog meer interessante blogs van het team van aovXL:

Meer blogs van aovXL

7 november 2016

Is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nuttig?

18 oktober 2016

Misverstanden over de AOV

22 februari 2016

Die knie wil niet, maar de rest doet het nog

3 september 2015

AOV-markt in spagaat

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord