• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

(Startende) zzp’er heeft vaak recht op toeslagen. Heb jij het al aangevraagd?

Het loont vaak de moeite om te controleren of je recht hebt op toeslagen. Met name als starter met nog niet zo’n hoge winst in het eerste jaar kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s. In deze blog leg ik in het kort de werking van toeslagen uit en waar je als zzp'er extra op moet letten.

Welke toeslagen zijn er?

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kan je hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo’n bijdrage heet een toeslag. Toeslagen dien je zelf aan te vragen.

Er zijn 4 toeslagen:

• zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering;
• kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten van je kinderen;
• huurtoeslag, een bijdrage in je huurkosten;
• kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Lager inkomen, hogere toeslagen

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen). Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en zo ja, hoeveel. Het toetsingsinkomen is gelijk aan het fiscale verzamelinkomen uit jouw aangifte inkomstenbelasting. Heb je een fiscale partner dan geldt het gezamenlijke verzamelinkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger je recht op toeslagen.

Hogere toeslagen door zelfstandigenaftrek

Het fiscale verzamelinkomen is na aftrek van de ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling). Net zoals hypotheekrenteaftrek ook jouw toetsingsinkomen verlaagt. Het leuke is dat je hierdoor eerder recht hebt op toeslagen. Op zorgtoeslag heb je in 2013 al recht met een verzamelinkomen van minder dan € 30.939 (alleenstaanden) en € 42.438 (voor partners). Opmerking hierbij is wel dat je vermogen aan sparen en beleggen dient wel onder de € 101.139 te zijn. Daarboven heb je geen recht op zorgtoeslag.

Ene jaar hoog inkomen andere jaar lager inkomen?

Het toetsingsinkomen wordt ieder jaar apart berekent. Bij sterk wisselende inkomens over verschillende jaren kan het voorkomen dat je het ene jaar wel recht hebt op toeslagen en het andere jaar niet. Heb je een jaar een sterk verminderd inkomen? Controleer dan of je recht hebt op toeslagen.

Kinderen

Als je kinderen in je gezin hebt, is het vaak ook de moeite om te controleren of je recht hebt op kindgebonden budget en of kinderopvangtoeslag. De uren die je aan jouw eigen onderneming werkt kan je ook gebruiken voor de bepaling van hoeveel uur kinderopvangtoeslag je mag aanvragen.

Aanvragen toeslagen

Heb je recht op toeslagen? Dan dien je deze zelf aan te vragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl en hierbij heb je jouw DigiD-code en indien van toepassing die van jouw partner nodig. De uiterste aanvraagtermijn is 1 september na het kalenderjaar waar het betrekking op hebt. Heb je uitstel gekregen voor het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting (bijvoorbeeld als je via een belastingconsulent aangifte doet) dan geldt de termijn tot wanneer je uitstel hebt gekregen.

De toeslagen mag je gedurende het jaar aanvragen, verhogen en verlagen. De Belastingdienst berekent per wijziging de gevolgen en hoeveel recht je op toeslagen hebt.

Proefberekening

Ben je benieuwd of je recht hebt op toeslagen? Op www.toeslagen.nl kan je een proefberekening doen om te kijken waar je recht op hebt. Laat geen geld liggen en doe een proefberekening. Of vraag het na bij je belastingconsulent of je er recht op hebt.

Hulp bij het aanvragen van toeslagen nodig?

De partners van ikwordzzper.nl staat graag voor jou klaar om je te helpen met het aanvragen van toeslagen als zzp'er. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

februari
28
Terug naar overzicht