gasten online
Registreer en profiteer!
 

(Startende) zzp’er heeft vaak recht op toeslagen. Heb jij het al aangevraagd?

27 september 2013

Het loont vaak de moeite om te controleren of je recht hebt op toeslagen. Met name als starter met nog niet zo’n hoge winst in het eerste jaar kan dit zelfs oplopen tot duizenden euro’s. In deze blog leg ik in het kort de werking van toeslagen uit en waar je als zzp'er extra op moet letten.

Welke toeslagen zijn er?

Heb je een zorgverzekering, een huurhuis of kinderen? Dan kan je hiervoor misschien een bijdrage in de kosten krijgen. Zo’n bijdrage heet een toeslag. Toeslagen dien je zelf aan te vragen.

Er zijn 4 toeslagen:

• zorgtoeslag, een bijdrage in de kosten van je zorgverzekering;
• kindgebonden budget, een bijdrage in de kosten van je kinderen;
• huurtoeslag, een bijdrage in je huurkosten;
• kinderopvangtoeslag, een bijdrage in de kosten van kinderopvang.

Lager inkomen, hogere toeslagen

De toeslagen zijn inkomensafhankelijke tegemoetkomingen. Bij de berekening om vast te stellen of je recht hebt op toeslagen wordt gekeken naar je huishoudsamenstelling en gezamenlijk gezinsinkomen (toetsingsinkomen). Aan de hand van het toetsingsinkomen wordt bepaalt of je er recht op hebt en zo ja, hoeveel. Het toetsingsinkomen is gelijk aan het fiscale verzamelinkomen uit jouw aangifte inkomstenbelasting. Heb je een fiscale partner dan geldt het gezamenlijke verzamelinkomen. Hoe lager het inkomen, hoe hoger je recht op toeslagen.

Hogere toeslagen door zelfstandigenaftrek

Het fiscale verzamelinkomen is na aftrek van de ondernemersaftrekposten (zoals o.a. zelfstandigenaftrek, startersaftrek en MKB-winstvrijstelling). Net zoals hypotheekrenteaftrek ook jouw toetsingsinkomen verlaagt. Het leuke is dat je hierdoor eerder recht hebt op toeslagen. Op zorgtoeslag heb je in 2013 al recht met een verzamelinkomen van minder dan € 30.939 (alleenstaanden) en € 42.438 (voor partners). Opmerking hierbij is wel dat je vermogen aan sparen en beleggen dient wel onder de € 101.139 te zijn. Daarboven heb je geen recht op zorgtoeslag.

Ene jaar hoog inkomen andere jaar lager inkomen?

Het toetsingsinkomen wordt ieder jaar apart berekent. Bij sterk wisselende inkomens over verschillende jaren kan het voorkomen dat je het ene jaar wel recht hebt op toeslagen en het andere jaar niet. Heb je een jaar een sterk verminderd inkomen? Controleer dan of je recht hebt op toeslagen.

Kinderen

Als je kinderen in je gezin hebt, is het vaak ook de moeite om te controleren of je recht hebt op kindgebonden budget en of kinderopvangtoeslag. De uren die je aan jouw eigen onderneming werkt kan je ook gebruiken voor de bepaling van hoeveel uur kinderopvangtoeslag je mag aanvragen.

Aanvragen toeslagen

Heb je recht op toeslagen? Dan dien je deze zelf aan te vragen bij de Belastingdienst via www.toeslagen.nl en hierbij heb je jouw DigiD-code en indien van toepassing die van jouw partner nodig. De uiterste aanvraagtermijn is 1 september na het kalenderjaar waar het betrekking op hebt. Heb je uitstel gekregen voor het indienen van jouw aangifte inkomstenbelasting (bijvoorbeeld als je via een belastingconsulent aangifte doet) dan geldt de termijn tot wanneer je uitstel hebt gekregen.

De toeslagen mag je gedurende het jaar aanvragen, verhogen en verlagen. De Belastingdienst berekent per wijziging de gevolgen en hoeveel recht je op toeslagen hebt.

Proefberekening

Ben je benieuwd of je recht hebt op toeslagen? Op www.toeslagen.nl kan je een proefberekening doen om te kijken waar je recht op hebt. Laat geen geld liggen en doe een proefberekening. Of vraag het na bij je belastingconsulent of je er recht op hebt.

Hulp bij het aanvragen van toeslagen nodig?

De partners van ikwordzzper.nl staat graag voor jou klaar om je te helpen met het aanvragen van toeslagen als zzp'er. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen over dit onderwerp of wil je advies?

Terug naar overzicht

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.

 

Meer blogs van Ronald Glasbergen

1 maart 2017

In 2017 betaal je geen belasting tot een winst van € 26.832

8 juni 2015

In 5 stappen zelf je aangifte omzetbelasting indienen

27 maart 2015

5 tips om als zzp’er geld te besparen bij je belastingaangifte

23 februari 2015

Uren bijhouden levert aftrekpost van € 9.403 op

Toon alles...

 
 

x

Bedankt voor je interesse in deze download. Wij hebben deze download beschikbaar gesteld via zzpmodelovereenkomsten.nl, je kunt jezelf daar gratis aanmelden, online het model invullen, online ondertekenen en bewaren. Klik hier om jezelf gratis aan te melden.
Volg deze link om het door jouw opgevraagde item in te kunnen zien.

Om een bestand te kunnen downloaden of in te kunnen zien, moet je ingelogd zijn. Login of registreer jezelf gratis!
Log in om de download te openen.
Vul onderstaand jouw mailadres in en ga akkoord met de voorwaarden om jouw download te kunnen openen.
Wij en door ons geselecteerde partners gebruiken cookies om ervoor te zorgen dat we je de beste ervaring op onze website bieden. Als je doorgaat met het gebruik van deze site, gaan we ervan uit dat je hiermee akkoord bent. Lees hier ons cookie statement. akkoord