• Laatste update:
  • Plaatsingsdatum:

Starten vanuit een parttime baan levert vaak belastingteruggaaf op

Als starter heb je doorgaans in het eerste jaar niet zo’n hoge winst of zelfs verlies vanwege investeringen. Als je weinig winst of zelfs verlies maakt en je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur dan mag je de zelfstandigenaftrek als starter verrekenen met ander inkomen uit Box 1 van de inkomstenbelasting. Zoals het inkomen uit loondienst of een WW-uitkering.

Hoe werkt het?

Over het inkomen in loondienst is al door je werkgever belasting (loonheffing) ingehouden en door verrekening van de zelfstandigenaftrek is hierdoor per saldo te veel loonheffing ingehouden. Dit gedeelte kan je dan terugvragen bij je belastingaangifte.
Hierdoor loont het dus om te starten vanuit een parttime baan. Voorwaarde is wel dat je voldoet aan het urencriterium van 1225 uur. Voor meer informatie over het urencriterium klik hier.

Starten vanuit fulltime baan

Het kan ook een voordeel opleveren als je in het begin van het jaar een fulltime baan in loondienst hebt gehad en in de loop van het jaar bent gaan ondernemen. Als je kan voldoen aan het urencriterium en je maakt niet veel winst of hebt verlies heb je ook recht op verrekening van de zelfstandigenaftrek. Dit kan al zo duizenden Euro’s aan belastingteruggaaf opleveren.

Voordat je gaat beginnen bereken hoe je uitkomt met het urencriterium

Wat hierbij van belang is, is het moment van starten met jouw onderneming. Bereken voordat je start je te verwachten uren. Dan kan je uitrekenen op welk moment je ruim boven de 1225 uur komt, zodat je recht hebt op deze belastingkorting. Bij een verkeerde berekening van aantal uren kan je hierdoor duizenden Euro’s aan belastingteruggave mislopen.

Heb je hulp nodig bij je belastingaangifte of bij het starten van je onderneming?

Met deze tips wil ik je helpen belasting te besparen of zelfs terug te krijgen. Mocht je hierbij hulp nodig hebben, de partners van ikwordzzper.nl staan graag voor jou klaar om je te helpen met het inzicht geven in jouw fiscale planning om zo veel mogelijk belastingvoordelen te kunnen benutten. Kijk op www.zzpboekhoudkantoor.nl en zoek een boekhouder bij jou in de buurt.

Heb je vragen of wil je advies? Laat dan een bericht achter!

Blogs

ZZP Agenda

Terug naar overzicht
Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen

Ronald Glasbergen is partner van startersplatform ikwordzzper.nl en gecertificeerd zelfstandig belastingadviseur. Met zijn bedrijf Glasbergen Belastingadvies helpt hij (startende) zzp’ers de cijfers op orde te brengen en de vele belastingvoordelen die er voor zzp’ers zijn te benutten bij de belastingaangifte.

Bekijk hier zijn website of voeg hem toe via deze link.